Срещи на външния министър във Вашингтон

Срещи на външния министър във Вашингтон

В рамките на последния ден от посещението си във Вашингтон министър Даниел Митов проведе работна среща с д-р Чарлз Купчан, старши директор за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ и с представители на аналитични центрове във Вашингтон.

Сред темите на разговорите бяха настоящата криза в Украйна, мерките за укрепване сигурността на източния фланг на НАТО, както и усилията на международната общност за подпомагане на иракското правителство за противопоставяне на заплахата от организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта“.

Министър Митов подчерта, че ангажиментите на България като член на ЕС и НАТО са основен приоритет на служебното правителство, особено в контекста на променената среда на сигурност в Европа и Близкия изток и решенията на Алианса от срещата на върха в Уелс. Той отбеляза, че страната ни цени високо двустранните отношения и задълбочаването на стратегическия характер на сътрудничеството със САЩ.

Министър Митов проведе среща и с д-р Збигнев Бжежински, съветник и член на Управителния съвет на Центъра за стратегически и международни изследвания. Двамата обсъдиха редица въпроси, сред които отношенията с Русия и възможности за разширяване на сътрудничеството със САЩ.