Укрепването на трансатлантическата връзка е основен приоритет за България

Укрепването на трансатлантическата връзка е основен приоритет за България

Укрепването на трансатлантическата връзка е основен приоритет за правителството на България. Трябва да работим за силата и единството на НАТО, защото това е най-ясният гарант за сигурността и стабилността на България и на държавите от региона. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес с генерал Джоузеф Ралстън, върховен главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа (2000-2003г.), който е в София за участие в конференцията „Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията“, която се проведе днес.

Двамата обсъдиха редица теми в областта на сигурността и сътрудничеството, като министър Митов благодари на ген. Ралстън за оказаната подкрепа на страната ни по време на преговорния процес за членство в Алианса. Ген. Ралстън отбеляза на свой ред, че България е извървяла дълъг път на реформи и в негово лице ще има силен съюзник и за в бъдеще.

Министър Митов и ген. Ралстън акцентираха върху новите предизвикателства пред световния ред, като изразиха силно безпокойство от конфликта в Украйна, както и от нарастването на насилието и екстремизма в Близкия изток и Северна Африка. „Изправени сме пред редица заплахи, които изискват повече от всякога НАТО и другите участници на международната сцена да продължат да си сътрудничат, защото само ефективното партньорство ще доведе до положителни резултати в разрешаването на тези конфликти,“ посочи външният министър.

По време на разговора беше обсъдена и политическата криза в Република Македония.  Министър Митов и ген. Ралстън се обединиха около мнението, че стабилното и демократично развитие на страната и провеждането на необходимите реформи  са важно условие за постигането на евроатлантическите амбиции на Република Македония.

Времето