Евро-атлантическите ценности – демокрацията, свободата и регионалната сигурност, нямат алтернатива за България

Евро-атлантическите ценности – демокрацията, свободата и регионалната сигурност, нямат алтернатива за България

Нашият просперитет и сигурност зависят от задълбочаването на интеграцията в основните общности на западния свят – Европейския съюз и НАТО. Радвам се, че днес съм сред съмишленици, за които евро-атлантическите ценности – демокрацията, свободата и регионалната сигурност, нямат алтернатива. Това заяви министър Даниел Митов при закриването на конференцията „Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията“, организирана от Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа и фондация „Конрад Аденауер“. Конференцията е под патронажа на министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев.

От поне две десетилетия академици и експерти изследват последствията от глобализацията, нейните ефекти върху нашите икономики, общества и политически системи. Националните държави променят своите политики, за да отговарят на новите възможности, предизвикателства, рискове. Променят своите институции, за да станат по-гъвкави, по-аналитични, по-адекватни на случващото се около нас. И това е нормално, дори задължително, защото всички ние имаме отговорността да направим живота на нашите сънародници по-добър и по-сигурен, заяви министър Митов.

Националните ни държави могат да направят много в това отношение, могат да подобрят институциите си и тяхната ефективност или да подпомогнат предприемачите да се възползват от новите пазарни възможности. Но съм твърдо убеден, че единствено по-обединена и сплотена Европа, обърната към своите основни ценности, може да гарантира сигурност и просперитет на своите граждани, отбеляза още той.

Санкциите са легитимен инструмент за действие, когато основни принципи и ценности на международния ред са застрашени. Няма съмнение, че случващото се в Украйна изисква такъв подход. Нещо повече, аз съм сигурен, че степента на единомислие по този въпрос ще продължи да бъде устойчива. В немалка степен това се дължи на вече споменатата от мен убеденост, че обединени сме много по-способни да гарантираме нашия просперитет и сигурност.

Ценностите не са просто нещо, което ръководи нашето поведение спрямо другите. Те са в тъканта на нашето ежедневие, в нашите институции. Днешната Конференция е пример в посока на това, че актуалните предизвикателства пред региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз имат своя ясен и мотивиран ценностен отговор. И всички вие, които имате знанието, опита и увереността, правите евро-атлантическия избор на България – като ключова страна от Югоизточна Европа, не просто възможен, а активен и действителен, завърши изказването си Даниел Митов.

Времето