България е активен участник в борбата с предизвикателствата пред международната сигурност

България е активен участник в борбата с предизвикателствата пред международната сигурност

Настоящите  рискове пред общата сигурност са трайни и изключително сложни, а България е активен участник в търсенето на бързи,  системни и общностни отговори за справяне с увеличаващите се предизвикателствата.  С тези думи министър Даниел Митов приветства участниците в международната конференция на тема "Ролята на НАТО и ЕС в широкия черноморски регион". Събитието се организира от Софийски форум за сигурност в сътрудничество с Мартенс Център и фондация "Конрад Аденауер".

В словото си министър Митов се спря на основните предизвикателства произтичащи от кризата в Близкия Изток и Северна Африка, както и върху рисковете в резултат на ситуацията в Украйна и действията на Русия. „През последната година сме свидетели на задълбочаване и разширяване на палитрата от рискове за сигурността. Кризата в Близкия Изток и  продължаващото влияние на т.н. „Ислямска държава“ поставят не само България, но и целия европейски континент в нова ситуация“, посочи министър Митов. Той изтъкна, че настоящата бежанска и имигрантска криза е безспорно сред най-големите предизвикателства от десетилетия насам, която изисква както промяна в нашия инструментариум за реакция, така и промени в политиките на ЕС и НАТО.  

„От външна граница на ЕС ние трайно се превръщаме в „първа линия на досег“. Време е за ново „пре-балансиране“, този път към нашите общи институции и политически общности и към най-близките региони, от които в максимална степен зависят свободата, сигурността и просперитета ни“, посочи министър Митов.  Той изтъкна необходимостта от по-нататъшна европеизация на политиката на бежанците и по-системна финансова и институционална подкрепа на държавите, които са външни граници на съюза. „Без укрепване на нашите общи способности за реакция и управление на новите рискове Западът няма как успешно да гарантира своето бъдеще“, заяви той.
 
В своето изказване външният министър открои и приоритетното значение на Черноморския регион за България. „Регионът е важен не просто за държавите в него, но и в по-общ европейски и трансатлантически план“, посочи министър Митов. Според него Черноморският регион ще може да продължи своето развитие единствено върху основата на пълното признаване и уважение на правото на всяка държава свободно да избира в кои икономически и политически общности да членува и съхраняване на териториалната й цялост. „Страната ни ще откликне на всяка една възможност за намаляване на напрежението в региона и бързо възстановяване на ползотворно сътрудничество с всички държави в него“, посочи министър Митов.
 
От своя страна ръководителят на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер” в София, д-р. Марко Арндт, заяви, че България е стабилизиращ фактор в региона благодарение на ясните си позиции по актуални международни въпроси. „Предизвикателствата, пред които е изправен Черноморският регион дават възможност Западът да се обедини и да стане по-силен,“ добави Роналд Фруденщейн, заместник-директор и ръководител „Научни изследвания“ на Центъра за европейски проучвания „Вилфред Мартенс“.

 

Времето