ПСЮИЕ се очертава като водещ фактор при европейската интеграция на страните от Западните Балкани

ПСЮИЕ се очертава като водещ фактор при европейската интеграция на страните от Западните Балкани

Официална церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за Генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) се състоя в МВнР. Споразумението бе подписано от Свиланович и министър Даниел Митов, в качеството му на настоящ ротационен председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

В рамките на разговорите между двамата, българският външен министър изрази надеждата, че ПСЮИЕ ще засили усилията си в борбата с предизвикателствата, пред които се изправя региона. Сред тях той отбеляза засилената миграция и изтъкна голямото значение на сътрудничеството в сферите на транспорта и енергетиката.

От своя страна Горан Свиланович изрази благодарност към България за оказаната помощ при преизбирането му на поста Генерален секретар на СРС. Като приоритети през новия си мандат той отбеляза по-силното ангажиране с дейността на Оперативната група от страна на дипломатическите представители, съвместната работа в сферите на сигурността и икономиката, както и развитието на множество проекти, които ще допринесат за благоприятното развитие на региона. По думите му включването на гражданското общество в задачите, пред които са изправени СРС и ПСЮИЕ, е от съществено значение както за ефективното изпълнение на поставените цели, така и за популяризацията на организациите.

Относно казуса със засилените миграционни потоци, министър Митов коментира, че е нужен общ подход при борбата с трафика на хора. „Това е ужасяващ феномен, с който трябва да се борим по максимално ефективен начини. Призовах всички държави-членки на ЕС да обърнат много сериозно внимание на това и да изградят системи, с които да увеличат наказателната отговорност за хората, които се занимават с подобен род дейност“, заяви българският първи дипломат.

В рамките на срещата Даниел Митов и Горан Свиланович се обединиха и около тезата, че в региона са налични достатъчно механизми за сътрудничество, като активизирането им би допринесло за изграждане на всеобхватен подход при справянето с миграционните потоци.

Свиланович посочи, че усилията на международната общност следва да бъдат насочени към прекратяване на конфликтите в страните от Близкия Изток. „По този начин гражданите, принудени да напуснат страните си, биха могли да се завърнат в тях, а това трябва да е основният приоритет при борбата с терористичните организации“, коментира той. Генералният секретар на СРС подчерта, че Балканите могат да се справят с миграционната криза с повече общи усилия и призова за засилена подкрепа от страна на ЕС.

По време на разговорите Митов и Свиланович потвърдиха тезата, че утвърждаването на ролята на ПСЮИЕ като водещ регионален формат в интеграционните процеси при страните от Западните Балкани би допринесло за засилване на европейската перспектива пред региона. Двамата се договориха още за повишаване на съвместните усилия в координирането на общи действия при борбата с проблеми от различно естество.