Mинистър Митов се срещна с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин

Mинистър Митов се срещна с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин

Външният министър Даниел Митов се срещна днес в МВнР с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин. Във фокуса на разговора бяха актуалните геостратегически предизвикателства и начините за тяхното овладяване, двустранните отношения между България и САЩ, както и  енергийни проекти от взаимен интерес.

Двамата дипломати дадоха висока оценка за състоянието на двустранното сътрудничество и изразиха желание за задълбочаване и развитие на стратегическото партньорство. „Доброто състояние на диалога между България и САЩ намира израз в работата на петте съвместни работни групи в областите сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона, образование и връзки между народите, борба с тероризма”, посочи министър Митов. Двамата приветстваха постигнатите сериозни резултати в съответните области и изразиха подкрепа за продължаване на стратегическия диалог и за в бъдеще.

Ръководителят на българската дипломация и  американският посланик обсъдиха и миграционната криза и се обединиха около  позицията, че овладяването на бежанския поток от Близкия изток и Африка е задача от първостепенно значение. „Необходими са ясни и координирани действия на двустранно, многостранно и европейско ниво за справяне с кризата“, посочи външният министър, като наблегна върху строгите мерки, които следва да се приложат за спирането на трафика на хора и за репатриране на лицата, които нямат право на престой на територията на ЕС. Доброто опазване на външните граници на ЕС и на сигурността в периферните райони са от приоритетно значение и САЩ е готова да окаже помощ за постигане на по-добри резултати в тази посока, посочи от своя страна посланик Рубин.

Обсъдени бяха и проекти от взаимен интерес в сферата на енергетиката, както и диверсификацията на газовите доставки. Министър Митов посочи, че разнообразяването на енергийните източници и развитието на енергийните пазари са задължително условие за реализация на концепцията за газоразпределителен център на територията на България. От своя страна посланик Рубин приветства скорошното  въвеждане в експлоатация на компресорна станция "Лозенец", която е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония.

Министър Митов и посланик Рубин потвърдиха и сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната като важен елемент за справяне с общите предизвикателства в регионален и глобален план.  В рамките на разговора те обсъдиха и състоянието на медийната среда и необходимостта от повече прозрачност, както и предстоящата размяна на посещения на високо и най-високо равнище.