Екипът за координация на работата по кандидатурата на България за Генерален секретар на ООН беше представен в МВнР

Екипът за координация на работата по кандидатурата на България за Генерален секретар на ООН беше представен в МВнР

Екипът за координация на работата по кандидатурата на България за Генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН) за периода 2017-2021 г. Ирина Бокова бе представен днес в МВнР. В представянето участие взеха Райко Райчев – генерален директор по глобалните въпроси, Борислав Костов - генерален директор "Двустранни отношения", Данаил Чакъров – и.д. директор на дирекция „Международно право и право на ЕС“, Мария Спасова – и.д. директор на дирекция „Права на човека“, Мария Павлова – и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и Мария Донска – началник на отдел „ЮНЕСКО“ в дирекция „Права на човека“.

Райко Райчев, който е председател на сформираната работна група, обясни че в нея участват общо 16 дипломати – ръководители на водещи дирекции в МВнР, както и редица експерти и специалисти по дейността на ООН.

Райчев представи работата по кампанията на българския кандидат – новите моменти около начина на избор на Генерален секретар и подробности около самата процедура, както и конкретната работа, която МВнР ще изпълнява в рамките на кампанията.

„Новите моменти произтичат от новата ситуация в международните отношения и новите изисквания към ролята, значението и ефективността на ООН. Те са насочени към повишаване на прозрачността в процеса на избор на Генерален секретар“, обясни Райко Райчев. „Спрямо новия механизъм поканата за официални кандидатури се извършва от двамата президенти на основните органи на ООН – президента на Съвета за сигурност за съответния месец и президента на Общото събрание за съответната сесия“, изтъкна дипломатът. Вторият основен момент по думите му е балансираното регионално представителство – всички 5 регионални групи на ООН имат правото на равна и балансирана основа за представяне на своите кандидати. „Значимо е и равенството на половете – това е елемент, който фигурира конкретно като призив от името на двамата президенти за първи път в рамките на ООН“, подчерта Райчев.

„Ново е и организирането на изслушвания на кандидатите в рамките както на Общото събрание, така и в Съвета за сигурност. Процесът във всичките му елементи остава отворен – няма срокове за представяне на номинациите, нито е задължително кандидатът да бъде жена или мъж, нито изборът трябва да е от регионална група, която не е излъчвала до момента Генерален секретар“, допълни още дипломатът от МВнР.

Относно работата на МВнР по кампанията, Райчев обясни, че веднага след представянето на кандидатурата, в Министерството е сформирана работната група, която е предприела действия по активната подготовка и защита на българската кандидатура. „Първото събрание бе проведено на 20 февруари с участието на г-жа Ирина Бокова. Тогава бяха изяснени етапите, основните специфики на процедурата, изискванията към кандидата и работата по кандидатурата. Утвърдени бяха работен план и концепция на кампанията. „Във всяко посолство има отговорник за кандидатурата, който работи по защитата и отстояването й, приоритетно ще работят и постоянното представителство в Ню Йорк към ООН, както и тези във Виена, Женева, а и ПП към ЕС в Брюксел“, обясни той.

И.Д. директорът на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ Мария Павлова от своя страна обясни, че бюджетът на кампанията е 106 хил. лв.

 

Времето