Министър Митов се срещна с колегата си от Беларус Владимир Макей

Министър Митов се срещна с колегата си от Беларус Владимир Макей

"България и международната общност са заинтересовани от развитието на отношенията с Беларус. Считаме, че е налице неизползван потенциал за задълбочаването на отношенията със Съвета на Европа и с ЕС , което е от наш общ интерес". Това заяви външният министър Даниел Митов по време на срещата с колегата си от Беларус Владимир Макей, която се проведе в столицата Минск в понеделник.

Министър Митов е на двудневно работно посещение в Беларус в качеството си на председател на министрите на Съвета на Европа. България е председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа до 18 май 2016 г, а един от приоритетите на председателството е да се постигне по-тясна асоциация на Беларус със Съвета на Европа .

Страната ни е активен участник и в дискусиите по ситуацията в Беларус в рамките на ЕС. Основното послание на Съвета на ЕС през февруари т.г. бе, че е налице готовност за засилване на диалога с Беларус. Това стана възможно след освобождаването на политическите затворници през август 2015 г. Същевременно остава необходимосттс за тяхната пълна реабилитация и възстановяване на гражданските и политическите им права.

По време на срещата министър Митов изрази задоволство от успешното сътрудничество с беларуската страна в сферата на туризма и съдействието при издаването на визи, което спомага за нарастване  броя на белоруските туристи, посетили България. "България е привлекателна дестинация за беларуските туристи и очакваме техният брой да нарастне през тази година", заяви Митов пред колегата си Макей. Външният министър на Беларус от своя страна бе категоричен, че България е била и остава една от атрактивните дестинации за туристите от Беларус.

"Благодаря на министър Митов за визитата, срещата ни беше много конструктивна и полезна. Обсъдихме широк кръг от въпроси от международния дневен ред, включително и най-чувствителните от тях", заяви министър Макей. И двамата министри изразиха задоволство от развитието на двустранните отношения в последните години.

Министър Митов обаче заяви, че страната ни не е удовлетворена от състоянието на взаимната търговия. "От друга страна ние сме уверени, че съществува потенциал и готовност за прогресивно развитие", категоричен беше министър Митов.

В столицата на Беларус министър Митов се срещна и с Председателя на Палатата на предстсвителите на Националното събрание на Република Беларус Владимир Андрейченко, както и с представители на НПО-та.

Времето