Република България съдейства за постигане на консенсус в Комисията по разоръжаване към ООН

Република България съдейства за постигане на консенсус в Комисията по разоръжаване към ООН
На 21 април 2017 г. в Ню Йорк приключи работата на годишната сесия на Комисията по разоръжаване. За първи път от 1999 г., Комисията успя да преодолее застоя и да постигне съгласие по конкретни препоръки за практически мерки за укрепване на доверието в областта на конвенционалните оръжия. Сесията през 2017 г. бе председателствана от Аржентина, а работната група, в която бяха договорени препоръките – от Република България. 
 
Този положителен резултат се възприема като препотвърждаване на принципа на консенсуса в многостранните преговори в областта на разоръжаването, неразпространението и контрола на въоръженията, както и като доказателство, че съществуващата структура за преговори в тази област има капацитет за постигане на  конкретни резултати. 
 
Постигнатият успех в Работната група, председателствана от Република България, е свидетелство за активната и конструктивна роля на страната в многостранните формати по въпроси на разоръжаването, неразпространението и контрола на въоръженията. 
 

Комисията по разоръжаване е спомагателен орган към Общото събрание на ООН, в която участват всички 193 държави членки. Мандатът на Комисията е да разработва препоръки по различни въпроси в областта на разоръжаването, неразпространението и контрола на въоръженията. Създадена е през 1978 г. с решение на Първата специална сесия на Общото събрание на ООН, посветена на разоръжаването.