Проведе се Софийски оперативен щаб за COVID 19

Проведе се Софийски оперативен щаб за COVID 19

Подготвя се онлайн система, предназначена за улеснение на работата на общопрактикуващите лекари при изпълнение на ваксинацията. Това съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ по време на днешното заседание на Софийския оперативен щаб във връзка с пандемията COVID 19.

Чрез системата, общопрактикуващите лекари ще имат възможност да заявяват количество и вид на ваксини.

Д-р Пенчев съобщи, че до момента в София са направени над 200 354 ваксини. Очакват се нови доставки на ваксини и през следващата седмица, посочи също д-р Пенчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че Столична община работи съвместно със Столичното РЗИ и ще продължи да оказва логистична подкрепа за по-добрата организацията на работа.

Продължава поставянето на ваксини и в 9 общински Диагностично-консултативни центрове. Екип на „Аварийна помощ и превенция“ извършва ваксинация в социалните домове за възрастни хора и на работещи в театрите.

За днешния ден през ковид кабинетите в общинските поликлиники са преминали 324 пациента, от които 77 са положителни или 23%.

Констатира се тенденция за намаляване на заболеваемостта в София, каза също д-р Пенчев, както и директорите на общинските многопрофилни болници Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ, в които са разкрити ковид отделения.