Президентът: Бъдещият кабинет ще трябва да вземе решения, определящи развитието на страната в дългосрочен хоризонт

Президентът: Бъдещият кабинет ще трябва да вземе решения, определящи развитието на страната в дългосрочен хоризонт

Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Демократична България“ в 45-ото Народно събрание

Потенциалното бъдещо правителство трябва да има солидна парламентарна подкрепа, защото предстои да се вземат решения, определящи развитието на страната в дългосрочен хоризонт. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на политическите консултации с представители на парламентарната група на „Демократична България“ в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на ново правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава отбеляза, че са представени амбициозни законодателни предложения в 45-ото Народно събрание и пожела да се запознае с визията на „Демократична България“ за основните приоритети в работата на новата законодателна власт. Президентът Румен Радев потърси и мнението на групата и за хипотетично получаване на трети мандат за създаване на правителство.

По думите на Христо Иванов пред страната стоят като ключови приоритети разрешаването на здравната криза, справянето с нейните икономически последици, реализирането на възможностите, които ни дава Планът за възстановяване и устойчивост, както и укрепването на държавността.

От „Демократична България“ изразиха мнение, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се превърне в реален фактор за модернизация на страната. Държавният глава настоя своевременно в него да бъдат изчистени всички неясноти, а Народното събрание да се запознае с предимствата и недостатъците му. Парламентът трябва да се увери, че Планът е в пълно съответствие с изискванията и настоящия политически курс на Европейската комисия. По думите на президента комуникацията между правителството в оставка и ЕК и нейните оценки и коментари, получени към момента по отношение на Плана, трябва да бъдат оповестени преди окончателното му внасяне в европейския изпълнителен орган. Във връзка с това от „Демократична България“ посочиха, че позицията на ЕК не е представяна досега от страна на изпълнителната власт в Народното събрание.

Според представителите на „Демократична България“ основата, върху която трябва да се фокусират усилията за излъчване на управление, е мандатът на втората политическа формация. “Ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това  място ни отрежда сред онези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат. Въпреки това нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще сме готови да огледаме ситуацията във всичките ѝ аспекти и да дадем окончателна оценка“, заяви Христо Иванов.

По време на срещата беше обсъдена и перспективата да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Участниците отбелязаха необходимостта времето на функциониране на 45-ото Народно събрание да бъде използвано за реализиране на законодателни цели, които за кратък период да постигнат реални резултати по отношение на укрепване на независимостта на правосъдието, безпроблемен достъп за възможно най-широк кръг граждани до упражняване на изборните им права и гаранции за прозрачност на политическия и изборния процеси.

 

Водещи новини

Времето