Голямо количество таблетки, съдържащи псевдоефедрин, задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Голямо количество таблетки, съдържащи псевдоефедрин, задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Митническите служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ откриха близо 450 000 таблетки псевдоефедрин - прекурсор за производство на метамфетамин.

На 17.04.2021 г. около 02.00 часа на ГКПП Капитан Андреево пристига товарен микробус с полска регистрация на път от Турция към Словакия. Автомобилът управлявал М.Г., украински гражданин, а с него пътувал и А.К., полски гражданин. Двамата представили пред митническите органи документи, удостоверяващи пренасянето на 5 кашона с лекарствени средства – витамини.  Превозното средство е било отклонено за щателна митническа проверка, при която се установило, че вместо с витамини, кашоните били пълни с лекарствения препарат „Sudafed", с основна съставка – псевдоефедрин. Открити са били 13 999 кутии, всяка от тях съдържаща по 3 блистера с по 10 таблетки. В насипно състояние са били открити и 2990 блистера, също с по 10 таблетки. Общото количество на задържаното лекарство е 44 988  блистера с 449 880 таблетки, всяка съдържаща по 60 mg псевдоефедрин, който е прекурсор.

 По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми А.К., на 51 г., полски гражданин, и М.Г., на 26 г., украински гражданин,  за това, че на 17.04.2021 г., през ГКПП - Капитан Андреево”, общ. Свиленград, с товарен автомобил, марка "Мерцедес“, в съучастие като съизвършители, пренесли без надлежно разрешение през границата на страната, от Република Турция в Република България, прекурсор, а именно 44 988 броя блистери „Sudafed“ от по 10 таблетки всеки, съдържащи псевдоефедрин – прекурсор - престъпление по чл.242, ал.3, предл. ,1 във вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.  

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Водещи новини

Времето