Държавният глава: Справянето с икономическите и социални последици от пандемията и усложнената среда за сигурност изискват ясна отговорност и оперативно управление

Държавният глава: Справянето с икономическите и социални последици от пандемията и усложнената среда за сигурност изискват ясна отговорност и оперативно управление
 
Президентът Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание
 
Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. Затова са необходими своевременни и отговорни действия по създаване на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо, с ясни принципи и да гарантира устойчивост в работата на следващата изпълнителна власт. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Срещата е първа от планираните за деня консултации с парламентарните групи на 45-ото Народно събрание. В нея взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова. 
 
Отговорността за съставяне на правителство и осигуряване на подкрепа за него лежи изцяло върху Народното събрание и парламентарните групи и съответно от тях се очакват кооперативност и диалог в името на тази важна цел, подчерта президентът. Държавният глава напомни, че независимо от подадената оставка от правителството и отпуска на премиера, отговорността за управлението все още се носи от настоящия кабинет по силата на Конституцията. 
 
От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди готовността за излъчване на състав на Министерски съвет, но добави, че очакванията на политическата сила са да бъде в опозиция в 45-ото Народно събрание. В срещата с държавния глава като представители на парламентарната група участваха също Даниел Митов и Томислав Дончев. От ГЕРБ-СДС потвърдиха, че правителството в оставка ще продължава да изпълнява задълженията си в съответствие с разпоредбите на Конституцията до избор на следващ кабинет.
 
Своевременното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, също беше обсъдено по време на срещата, като  държавният глава и вицепрезидентът поставиха въпроси за  съхраняване на възможността следващото правителство да определя приоритети при неговото изпълнение, с което да защити националния интерес в различни области. 
 
 
 
 

Времето