Продължават проверките на 52-та комплексни и значими язовирa, които са 85% от водния ресурс на Република България

Продължават проверките на 52-та комплексни и значими язовирa, които са 85% от водния ресурс на Република България

Днес във връзка с очакваните валежи Министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши обход по река Тунджа, чиято дължина е 390 км, от които 349,5 км на българска територия, от яз. Жребчево по течението на реката, която преминава през Нова Загора, Сливен, Ямбол, Елхово, включително и на турска територия. Към 16.04.2021 г. язовир Жребчево е със запълване 81,30% - свободен обем 99,00 млн. м3, язовир Копринка е със запълване 81,36% - свободен обем 30,00 млн. м3, или общия ретензионен обем е в размер на 120,00 млн. м3, който може да поеме очаквания приток и да намали вредното въздействие на водите по поречието на река Тунджа.

Днес в гр. Одрин ще се проведе работна среща, с участието на г-н Димитров, на която ще се обсъди готовността на града да посрещне високите води. След срещата ще бъде направен обход на р. Луда Арда.

През изминалата седмица МОСВ предприе действия за осигуряване на свободни обеми в язовирите Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, като всички турбини на ВЕЦ-овете работят в синхрон и при необходимост могат да започнат работа на пълна мощност. Към 16.04.2021г. свободните обеми в язовирите от каскада Арда са както следва:

Яз.  Кърджали е със запълване 73,4% - свободен обем 132,451 млн. м3

яз. Студен кладенец е със запълване 73,9% - свободен обем 101,301 млн. м3

яз. Ивайловград е със запълване 66,8 % - свободен обем 51,989 млн. м3.

Общият ретензионен обем на каскада Арда е 285,742 млн. м3, който може да поеме очаквания приток и да намали вредното въздействие на водите по поречието на река Арда.

Яз. Боровица, който осигурява питейно-битовото водоснабдяване на гр. Кърджали, е запълнен на 100% и към момента прелива, но няма опасност от разливи по течението на реката след язовира.

Ще бъде извършена проверка и по реките Върбица и Крумовица, които  допълнително увеличават притока към язовирите Ивайловград и Студен кладенец.

Днес в „Националния координационен център“ при министерството  е поканен на работна среща професор Георги Рачев – климатолог и негови сътрудници, които да консултират експертите на МОСВ във връзка с хидрометеорологичната и климатична обстановка за вземането на информирани решения.

Във връзка с предоставената от НИМХ метеорологична прогноза за днешния ден и обявения жълт код за 17 области, се активира оперативното звено в МОСВ - „Националния координационен център“, като са уведомени областните управители, басейновите дирекции, дружествата, които осъществяват техническа експлоатация на язовирите, за предприемане на последващи действия. Осигурена е постоянна видеоконферентна връзка на ангажираните структури на МОСВ.

Най-големият в страната язовир Искър с общ обем 655,252 млн. м3, към момента е със свободен обем  131,42 млн. м3, като ВЕЦ сработват притока. МОСВ е в непрекъсната комуникация със Столична община за безпрепятствено провеждане на водите през река Искър.