Мария Филипова, заместник- председател на Комисия за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност, участва в инициатива на БФБ в подкрепа на женското лидерство по повод международния празник на жената

Мария Филипова, заместник- председател на Комисия за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност, участва в инициатива на БФБ в подкрепа на женското лидерство по повод международния празник на жената
М.Филипова в БФБ - 8.03.2021
Заместник-председателят на Комисия за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, се включи в „Ring the Bell for Gender Equality“ - „Да удари звънеца за равенство между половете“ - международна инициатива, която се провежда по повод празника на жените - 8-ми март. Дамският мениджърски екип на Българската фондова борса (БФБ) и г-жа Мария Филипова, представител на лидерския екип на Комисията за финансов надзор (КФН), дадоха днешното начало на борсовата сесия.

“Именно днес имаме възможността да дадем признание за отговорната роля на съвременната жена в професионален план. Дамите имат принос с уникалния си стил на лидерство, с грижата си за екипите, които ръководят в ситуация на криза и с постиженията, измерими в различните сфери на живота. Специфичното в небанковия финансов сектор в България е, че пред себе си има важната и отговорна задача да развива капиталовия пазар в епохата на дигитализация, а участието на дамите в изпълнението и в управлението несъмнено ще допринесе за повече комуникация, иновации и партньорство.”, каза Мария Филипова.

На тържественото откриване на борсовата сесия присъства Христина Пендичева – държавен експерт в Министерство на финансите и член на Съвета на директорите на БФБ и Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ.
 
„Гордеем се със силното представителство на жените в работата на всички нива на Борсата. Фактът, че тя оперира гладко и успешно във време на пандемия има своя прочит и в ценностите за зачитане на разнообразието и равнопоставеността на половете, които са основополагащи за нас. В това отношение, вярваме, че сме добър пример, който да бъде следван.“, каза Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ. 

Инициативата се провежда за седми път и тази година обхваща над 90 борси в цял свят. Сегашното й издание е под надслов „Жените начело: Постигане на равнопоставено бъдеще в свят обхванат от Covid-19” (Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world) в чест на жените лидери и женските организации, които демонстрират своите знания, умения и качества, за да ръководят ефективно в условията на възстановяване от пандемията Covid-19. Тя се провежда в партньорство с Международната финансова корпорация (IFC), Световната федерация на борсите (WFE), Инициативата за устойчиви борси (SSE Initiative), на която е член БФБ, Глобалния договор на ООН, UN Women и Women in ETFs (WE), с цел насърчаване равнопоставеността на половете в сферата на капиталовите пазари.