Юрий Щерк проведе политически консултации с украинския заместник външен министър Васил Боднар

Юрий Щерк проведе политически консултации с украинския заместник външен министър Васил Боднар

Заместник-министрите на външните работи на България и Украйна Юрий Щерк и Васил Боднар участваха в политическите консултации между министерствата на двете страни, проведени на 22 февруари в София.

По време на консултациите българските и украинските дипломати направиха преглед на двустранните отношения и очертаха перспективите за бъдещото им  развитие. Те обсъдиха въпроси, свързани с двустранния политически диалог, търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество; възможностите за участие в съвместни инфраструктурни и енергийни проекти, както и взаимодействието по линия на международните организации. Юрий Щерк представи и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той акцентира върху Източното партньорство и политиките на ЕС за сътрудничество в региона.

Състоянието и правата на българското национално малцинство на територията на Украйна бяха сред темите обсъдени на срещата. Заместник-министър Щерк потвърди очакванията на българската страна в хода на прилагането на новия украински Закон „За образованието”. За България е важно при изработването на последващите подзаконови актове, Украйна да спази последователно поетите ангажименти за гарантиране и разширяване на възможностите за изучаване на български език от представителите на българското национално малцинство. Юрий Щерк настоя и да бъде спазено и обещанието да се отчитат и интересите на българската общност, включително посредством запазването на административно-функционалната цялост на Болградския район при провеждането на реформата за децентрализация на управлението в Украйна.

България има ясна и последователна позиция по въпросите за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, както и за европейския ѝ и евроатлантически курс.  Българските и украинските дипломати ще продължат да търсят и предлагат устойчиви решения за развитието на сътрудничеството между двете държави в областта на икономиката и транспорта.