Декларация на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от името на Европейския съюз относно ситуацията в Сирия

Декларация на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от името на Европейския съюз относно ситуацията в Сирия

Европейският съюз остава безмълвен пред ужаса, който изпитват хората от Източна Гута (Сирия).

Стотици цивилни, жени и деца са умишлено и безмилостно оставени под прицела на военните действия. Те са истинските и невинни жертви на тази война.

Неотложно и въпрос на морален дълг е гарантирането на защита на цивилните граждани и осигуряването на непрекъснат достъп за хуманитарните сили. Отговорност на всички ни е предотвратяването на по-нататъшни загуби на човешки животи и спирането на насилието.

Огънят трябва да спре незабавно - международната общност трябва да се обедини и да спре това човешко страдание.

Европейският съюз призовава всички страни в конфликта, както и държавите, които гарантират изпълнението на плана за четирите „зони на деескалация“ в Сирия, да предприемат всички необходими мерки, за да гарантират незабавното прекратяване на огъня, защитата на сирийския народ, зачитане на международното хуманитарно право и спешния достъп на хуманитарната помощ. Сирийският режим трябва незабавно да престане да подлага на страдание собствения си народ и да изпълни основната си отговорност да го защитава. Ето защо подкрепяме призива на ООН за 30-дневно хуманитарно прекратяване на огъня и очакваме международната общност да го подкрепи в Ню Йорк.

Европейският съюз припомня, че няма възможно военно решение на конфликта и призовава всички страни да се включат активно в политическия процес, ръководен от ООН, считайки го за неотложен въпрос.
 

Водещи новини

Времето