Прощаваме Се С Ганчо Карабаджаков На 28 Януари

Прощаваме Се С Ганчо Карабаджаков На 28 Януари


  След боледуване си е отишъл художникът Ганчо Карабаджаков, съобщиха днес от Съюза на българските художници – Велико Търново.

  Ганчо Карабаджаков е роден на 19 октомври 1951 г. в Ямбол. Завършва НГПИД "Акад. Д. Узунов", Казанлък (1972). Дипломира се във НХА "Николай Павлович", София, специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата", при проф. Христо Нейков (1979). Член на СБХ, секция "Живопис" (1982).

  От 1981 година участва във всички регионални и национални изложби с живописни творби. Паралелно с изложбения живот на СБХ работи и в областта на монументалните изкуства в Ямболския регион, реализирайки фрески и пана в обществени сгради и учебни заведения. Има над 60 самостоятелни изложби в страната и чужбина. В цялото си творчество се стреми да прокарва мост във времето между традициите на поствизантийското изкуство и църковната живопис и иконография, посочват от СБХ. А негови колеги го определят като човек с голямо чувство за хумор и бохемско отношение към живота.

  Ганчо Карабаджаков участва и в администрирането на културата като заместник-кмет на Велико Търново в периода 2011-2020 година и за кратко - като заместник -министър на културата (2001-2002). В последните месеци ръководи Художествената галерия „Борис Денев“ в старата столица.

  Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Ганчо Карабаджаков.

  Дълбок поклон!

  Поклонението ще се състои на 28 януари /четвъртък/ от 12.00 ч. в църквата „Св. Атанас“ в с. Арбанаси.



Водещи новини

Времето