Съветът на министрите на ОССЕ обсъди предизвикателствата пред сигурността, породени от пандемията от Ковид-19

Съветът на министрите на ОССЕ обсъди предизвикателствата пред сигурността, породени от пандемията от Ковид-19

Съветът на министрите на външните работи на държавите - участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), обсъди предизвикателствата пред сигурността в Европа, включително в контекста на пандемията от Ковид-19, по време на 27-ото си заседание, което се проведе в онлайн формат на 3 и 4 декември.

На форума България беше представена от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

„Избухването на пандемията от Ковид-19 ще има дълготрайни последици за нашите общества – заяви той. - Днес международното сътрудничество, солидарност и колективни действия са необходими повече от всякога. В тази среда на предизвикателства е изключително важно да се осигури ефективна и последователна работа на ОССЕ.“

Сред акцентите в дискусията бяха продължаващите конфликти в региона на ОССЕ, ситуацията в Украйна, Беларус, контролът на конвенционалните въоръжения.
„Необходимо е всички държави - участнички в ОССЕ, да спазват стриктно съществуващите принципи и ангажименти в рамките на Организацията, включително в областта на контрола на конвенционалните въоръженията, както и да търсим заедно устойчиви политически решения на продължаващите конфликти, които имат директно отражение върху сигурността в Европа и широкия регион на Черно море“, заяви Петко Дойков. Той подчерта, че спазването на правата на човека и основните свободи са ключово условие за постигането на всеобхватна сигурност.

Домакин на 27-та годишна среща беше министър-председателят на Албания Еди Рама, който представи дейността на албанското председателство на ОССЕ. През 2021 г. председателството на организацията ще бъде поето от Швеция.

Водещи новини

Времето