Сътрудничеството в областта на отбраната между България и САЩ беше обсъдено на среща в авиобаза Граф Игнатиево

Сътрудничеството в областта на отбраната между България и САЩ беше обсъдено на среща в авиобаза Граф Игнатиево
САЩ и България изграждат много силни двустранни взаимоотношения, които са в интерес на целия Алианс. Това каза помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър днес, 21 октомври, в 3-а авиобаза Граф Игнатиево. „Има стратегически инвестиции, които се простират извън краткосрочните проекти. Ние инвестираме в Ф-16, в инфраструктурно развитие, в споделяне на информация. Всички тези ползи ще бъдат не само за взаимоотношенията в дългосрочен план между САЩ и България, но и за целия Алианс“, подчерта Кларк Купър.

В авиобаза Граф Игнатиево той се запозна с изпълнението на усилената охрана на въздушното пространство (Air Policing) на нашата страна от българските и американските военновъздушни сили. Гости на 3-а авиобаза бяха още извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командващият на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа генерал Джефри Харигън.

„Изключително се вълнувам най-после да съм тук, в България. Заедно с американски и български колеги обсъждаме важните за нашите държави бъдещи проекти в областта на двустранното сътрудничество, изграждането на допълнителни способности и задълбочаването на взаимодействието в областта на сигурността, както и оперативната съвместимост не само между България и САЩ като партньори, но и за всички държави-членки на НАТО“, каза още помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър.

По думите му десетгодишната пътна карта, която бе подписана между САЩ и България, е само началото за едно още по-разширено и задълбочено стратегическо партньорство в бъдеще, което ще бъде в интерес на нашите държави, но и на Алианса: „Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите Ф-16“, каза още Кларк Купър.

„Това посещение е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение в перспектива, тъй като вече имаме договор за придобиването на осем самолета“, коментира заместник-министър Атанас Запрянов след срещата с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.

„В брифинга на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и неговите колеги от авиобазата беше показано, че ние подготвяме авиобаза Граф Игнатиево, за да може да приеме 16 самолета Ф-16. А като имаме предвид инвестициите на НАТО в областта на сигурността и отбраната в авиобазата, ние ще можем да приемем и съюзни военновъздушни сили на това летище“, посочи заместник-министър Атанас Запрянов.

„Правителството ще инвестира 300 млн. лв за модернизиране на авиобазата. Финансовите средства са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на Ф-16. Ние искаме да създадем модерна военновъздушна база, каквито са авиобазите на държавите-членки на НАТО. Инвестицията в инфраструктурата ще подобри както условията за носене на бойно дежурство, за изпълнение на задачите в 3-а авиобаза, така и битовите условия, комуникациите, инфраструктурата от гледна точка на комуникационно-информационното осигуряване, навигацията. Много са въпросите, които ще бъдат решени с тази инвестиция“, разясни заместник-министър Запрянов. Той подчерта, че това посещение ще допринесе за практическото изпълнение на мерките, които са предвидени в десетгодишната Пътна карта за сътрудничество и ще последват важни политически решения за помощта, която САЩ ще ни оказват в областта на отбраната.

„Задачите, които изпълняваме съвместно с нашите американски колеги по усилена охрана на въздушното пространство, са принос към Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана и допринася за сигурността на държавите от Източния фланг на съюза. Разбира се, ние можем да изпълняваме самостоятелно тази мисия, но когато носим съвместен Аir Policing, това повишава нашите способности“, заяви заместник-министър Запрянов.

Съвместната българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г. Тя се извършва в интерес на гарантирането на сигурността на съюзниците от Алианса. В съвместния Air Policing участват седем изтребителя Ф-16, до 140 американски военнослужещи и български изтребители МиГ-29 с летателния и инженерно-технически състав на авиобаза Граф Игнатиево.

Денят за високопоставени гости в авиобаза Граф Игнатиево премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

На статичен показ гостите се запознаха и с възможностите на самолетите Ф-16 и МиГ-29. Екипажи от военновъздушните сили на двете страни изпълниха полети с два Ф-16 и два МиГ-29 и демонстрираха съвместно изпълнение на задачи.



Времето