По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдим, ползвал се от неистински официален документ

По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдим, ползвал се от неистински официален документ

На 24.09.2020 г. съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Венцислав М. за извършено от него престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 23.04.2019 г. в гр. София, на гише в административна сграда на отдел „Пътна полиция“ при СДВР, пред системен оператор Б. Б., съзнателно се ползвал от неистински официален документ - диплома за завършено средно образование. Обвиняемият подал заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, към което приложил и заверено копие на неистинската диплома.

С цел установяване автентичността на дипломата, от отдел „Пътна полиция“-СДВР изпратили писмо до учебното заведение. Установено било, че дипломата представлява неистински официален документ, на който е придаден вид, че е издаден от средно общообразователно училище в с. Х., като от подсъдимия за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност.

С определение на Софийски районен съд на подсъдимия Венцислав М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, с изпитателен срок от три години.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.