Миниатюрни книги, филми и детски ателиета за Европейските дни на наследството в БАН

Миниатюрни книги, филми и детски ателиета за Европейските дни на наследството в БАН

С изложба на над 350 миниатюрни издания на български и чуждестранни книги и детско ателие под мотото „Нарисувай ми… БАН“, Българската академия на науките се включва в тазгодишните Европейските дни на наследството. На 19 септември, събота, от 10 до 16 часа, централната сграда на Академията на ул. „15-ти ноември“ 1 ще отвори врати за посетители с богата програма.

Централната библиотека на БАН ще покаже в изложба уникалната си колекция от миниатюрни книги. Най-старият датиран екземпляр е тритомното издание на Библиографския институт в Хилдбургхаузен от 1829-1830 г. Целта на експозицията е обществото да се запознае с богатството, което се съхранява в нашата библиотека и усилията, които се полагат за опазването на тази културна ценност.

В зала „Проф. Марин Дринов“ БАН от 10:15 ч. ще се прожектира документалният филм „Храмът на познанието – 150 години БАН“, с продължителност 53 мин.; от 11.30 ч. –  тържественият концерт-спектакъл „150 години Българска академия на науките“, с продължителност 1:47 ч. и от 14:00 ч. – документалният филм „Театър по време на пандемия“, с продължителност 27 мин., посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов.

Екскурзовод ще изнесе беседа на български и английски език за историята на сградата и на най-старата институция у нас.

Детските ателиета „Нарисувай ми… БАН“ ще са с начални часове: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 ч. Отворени са за деца между 5 и 15 години, а с най-сполучливите творби ще се направи изложба.

Европейските дни на наследството се организират от Министерство на културата, Столична община и Френския културен институт и се провеждат под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“. Българската академия на науките се включва в инициативата за пета поредна година.

По време на посещенията, прожекциите и ателието за деца ще бъдат приложени и спазени всички епидемиологични мерки и изисквания за превенция на разпространението на COVID-19. В залата ще бъдат допускани максимум 50 души, а участието в детското ателие ще е на групи, във времеви интервал от 1,5 часа по максимум 10 деца.

Водещи новини

Времето