Център За Практическа Подготовка Събира Студенти От Различни Висши Училища В Кюстендил

Център За Практическа Подготовка Събира Студенти От Различни Висши Училища В  Кюстендил

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, представители на местната власт и ректори подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандум за създаване на Регионално координационно звено за практическа подготовка на студенти беше подписан в Кюстендил. Подписи под документа положиха министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, областният управител Кюстендил Иван Каракашки, кметът на града Петър Паунов, председателят на Селскостопанската академия - доц. Христо Бозуков и ректорите на Аграрния университет – Пловдив - проф. Христина Янчева, на Лесотехническия университет - проф. Веселин Брезин, на Минно-геоложкия университет  „Св. Иван Рилски”  - проф. Любен Тотев,  на Националната спортна академия  - доц. Пенчо Гешев, на Тракийския университет – Стара Загора - проф. Иван Станков и на Югозападния университет „Неофит Рилски” - проф. Иван Мирчев. Предстои споразумението да бъде подписано и от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

На официалната церемония присъства и заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя благодари на проф. Клисарова за усилията за създаване на координационното звено. Според представители на местната власт откриването на подобна база ще допринесе за развитието на града.

„Този център ще даде  възможност за допълнителна мобилност на студенти и преподаватели, както и ще допринесе за засилване връзката бизнес-образование”, коментира министър Клисарова. По думите й предстои ректорите на висшите училища да уточнят ангажиментите, които ще поемат за общата работа. Центърът може да заработи през следващата учебна година, като основаната му база ще е в Института по земеделие към Селскостопанската академия.

„Този център е пилотен за България и Кюстендил може да се окаже модел за цялата страна”, коментира министърът на образованието Анелия Клисарова.

Времето