Министър Анелия Клисарова Игра „Джъмпидо” С Второкласници От Божурище

Министър Анелия Клисарова Игра „Джъмпидо” С Второкласници От Божурище

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова решава практически задачи по математика заедно с второкласници от СОУ „Летец Христо Топракчиев” в гр. Божурище

В урока упражнение "Числата до 100. Събиране и изваждане на двуцифрени числа без преминаване" учениците бяха разпределени в 5 отбора. В един от тях беше и проф. Клисарова. Всеки отбор  в рамките на 4 минути трябваше да изпълнява разнообразни дейности: редене на математически пъзел, танграм, измерване (дължина, височина), игра с "Джъмпидо", игра с таблет.  След изтичане на времето отборите смениха работните си места и така всички деца имаха възможнст да играят на игрите.

В края на часа преподавателката Антоанета Миланова оцени работата на екипите. Оценката  се основаваше не само на показаните математически умения, но и на умението им за организация, междуличностни отношения, сплотеност, находчивост и др.

„Вашите деца са наистина щастливи, че имат възможност да се обучават по съвременни методи и образованието да е за тях удоволствие”, каза министър Клисарова след края на урока. Тя поздрави учителите и децата с наближаващите коледни и новогодишни празници и им пожела здраве, щастие и още успехи в работата и учението.

На открития урок присъстваха кметът на Божурище Аспарух Аспарухов, зам.-областният на София—област Даниела Бакърджиева,  представители на РИО-Софийска област. Сред гостите беше и единият от авторите на софтуерната програма „Джъмпидо”, Дилян Русев, който е възпитаник на училището.

„Джъмпидо“ е образователен софтуер по математика за деца между 1. и 4. клас. Продуктът е създаден преди близо година и вече работи в над 45 училища в България, както и в училища в Турция, Македония, Литва и САЩ. Това, което прави „Джъмпидо“ уникален, е способността децата да правят физически упражнения докато решават задачи по математика. За да се случи това се използва най-напредналата технология за засичане на движенията на тялото в момента.

„Иновациите и въвеждането на новите информационни технологии, в т.ч. цифровото учебно съдържание, са сред приоритетите на министерството. В бюджета ни за 2014 г. са предвидени 21 млн. лв. за информационни технологии”, каза проф. Клисарова. Тя обясни, че тези пари ще бъдат използвани за изграждане на адекватна ИКТ структура и за внедряване на Национална платформа за електронно обучение и въвеждане/ лицензиране на електронното съдържание.

След урока министър Клисарова подари на децата макет на спътник на EUMETSAT и им разказа за присъединяването на България към престижната международна организация за наблюдение и прогнозиране на промените в климата. Присъединяването на нашата стана тя подписа предишния ден в Брюксел. На училището проф. Клисарова подари и луксозно издание на „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. За мен това не е само книга, а шедьовър, който всеки българин трябва да е прочел”, каза тя.