Народните представители от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се запознаха с приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС

Народните представители от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се запознаха с приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС
Народните представители от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се запознаха с приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС. Те бяха представени от посланикa на Федералната република в България Кристоф Айххорн.
 
Председателят на КЕВКЕФ Драгомир Стойнев подчерта, че приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС са изключително важни предвид очакванията на всички страни-членки те да доведат до стабилност, просперитет и сигурност. По думите му е необходимо да се намерят конкретни решения, защото следващите шест месеца са от особено значение за Европейския съюз. Налице са редица предизвикателства, на които заедно трябва да дадем отговор, добави Драгомир Стойнев.

Посланикът на Федерална република Германия в България Кристоф Айххорн постави акцент върху слогана на председателството „Заедно за възстановяването на Европа“ и отбеляза, че към настоящия момент коронавирусът е най-важната тема за всички граждани на Обединена Европа. Не съм сигурен дали българската дума „ужас“ описва точно това, което преживяваме сега, но сто хиляди европейци са починали от COVID-19 и ние приемаме това много сериозно, посочи той. В рамките на дискусията на преден план беше изведена и необходимостта от добра координация за справянето с пандемията.
 
Сред приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС са икономическото възстановяване на Общността и постигането на съгласия по Многогодишната финансова рамка, европейската солидарност и социалната кохезия. Н.Пр. Кристоф Айххорн допълни, че средствата от допълнителните фондове не само трябва да достигнат до всеки един европейски гражданин, но и да се инвестира стратегически, за да може Европа да бъде по-зелена, по-цифрова, по-социална и по-иновативна. 

Прключването на преговорите с Великобритания по BREXIT, миграцията и външнополитическите отношения на ЕС също попадат сред приоритетите на Германското председателство. По-конкретно това касае Западните Балкани и евентуални преговори за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, партньорството с Африка и Китай, както и способностите на ЕС да има по-силна позиция на международната политическа сцена.

Заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева подчерта готовността на страната ни да работи по очертаните теми. Тя отбеляза и традионно доброто сътрудничество с ресорната комисия в Бундестага. Ивелина Василева определи този период като изключително важен и с оглед на решенията, които трябва да бъдат взети по отношение на справянето с кризата, предизвикана от COVID-19, следващия финансов период и европейската „Зелена сделка“.

Народният представител Петър Петров заяви, че Германия е локомотивът на Европа и отправи пожелание към Федералната република да въведе строга дисциплина и ред в ЕС.

Времето