Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с представители на военно-патриотичните съюзи у нас

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с представители на военно-патриотичните съюзи у нас
В качеството си на началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе днес, 8 юли, първа среща с представители на военно патриотичен съюз у нас. Той разговаря по актуални теми и проблемни въпроси с част от ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП).

„Гледам към вашия съюз с особено внимание. Дължим го на тези, които са дали здравето си за Родината, изпълнявали са войнския си дълг и са претърпели последици, които правят живота им труден. Държавата трябва да се отнася подобаващо с тях“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

„Това, което правите, както и самото съществуване на съюза показват, че военната професия е рискова и се отличава от много други. Обществото трябва да е наясно с това“, поясни началникът на отбраната. Той посочи отговорността на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната към изграждането, поддържането и развитието на адекватни отбранителни способности на страната ни. „Участието в учения и тренировки е рисково, да не говорим за операциите и мисиите, при които рискът дори и пресметнат, може да доведе до ситуации с последствия за живота и здравето на военнослужещите“, заяви началникът на отбраната.

Социалната политика не е в ресора на Щаба на отбраната, но адмирал Ефтимов пое ангажимент да подпомага министъра при формирането на правилната политика на институцията в областта и относно законодателните инициативи за подпомагане на засегнатите лица.

Председателят на СВВП младши лейтенант о.з. Петър Велчев посочи, че през тази година се отбелязват две годишнини на съюза – 105 г. от учредяването му и 30 г. от възстановяването на неговата дейност. Той подчерта ключовото значение на взаимовръзката между Министерството на отбраната и съюза, и ролята на възобновения в края на месец юни Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерския съвет, чийто председател е министърът на отбраната.

В срещата участваха представители на дирекции „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в Министерството на отбраната и „Координационни дейности“ в Щаба на отбраната, както и председателят на Контролния съвет на СВВП и юристът на организацията.