Сийка Милева: Зам.-министър е част от организирана престъпна група

Сийка Милева: Зам.-министър е част от организирана престъпна група

Досъдебно производство за организирана престъпна група е образувано в началото на януари тази година. В групата участват шестима души, включително длъжностни лица – зам.-министър на околната среда и водите и бившият шеф на РИОСВ Плевен. Това съобщи пред медии днес, 28.05.2020г.  говорителят на главния прокурор госпожа Сийка Милева.

"Днес бяха извършени множество действия по разследването, претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна - в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Перник, Смолян и села в област Кюстендил.

В действията по разследването участваха прокурори и следователи от СП, разследващи полицай при СДВР, служители на ДАНС и жандармерията.", съобщи г-жа Милева.

 „Към момента са събрани множество писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам. -министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци от Италия. Той е указвал и натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества за внос на отпадъци. Служителите, които са отказали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат МОСВ.

Зам.-министърът е принуждавал да се предоставят отпадъци на определени дружества. От тази схема се е възползвало търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана, за преработка на акумулатори. От тази преработка се получават опасни отпадъци. Първоначално те били изнасяни за Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче била заплащана висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортни разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като изпращало опасните отпадъци на контролирани дружества с фиктивна дейност, като по пози начин спестявали голяма част от разходите си, генерирали големи печалби и избягвали плащането на данъчни задължения в големи размери.”, разясни подробности от разследването прокурор Милева. Тя уточни, че зам.-министърът и останалите петима участници в групата са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР.

 

Водещи новини

Времето