Учениците От Националната Художествена Гимназия В Пловдив Канят Публиката На Онлайн Изложби С Произведния, Създадени В Периода На Дистанционното Обучение

Учениците От Националната Художествена Гимназия В Пловдив Канят Публиката На Онлайн Изложби С Произведния, Създадени В Периода На Дистанционното Обучение


От 16 април може да се види и най-новата виртуална изложба на талантите - "Фотография"


Учениците от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив представят девет изложби с произведния, създадени в периода на дистанционното обучение. На официалната страница на гимназията, която е едно от 23-те училища на Министерството на културата, са публикувани експозиции с творбите, които всеки желаещ може да разгледа. 

 В първата седмица от дистанционното обучение по учебните предмети "Живопис" и "Учебна практика - Живопис" в периода от 16 март до 20 март 2020 г. преподавателите по специални предмети отчетоха успешен старт на преподаването чрез онлайн-платформи, а крайните резултати определиха като впечатляващи. В експозицията са показани картини на специалностите: "Живопис", "Графика", "Рекламна графика"  и "Иконопис" от 12 клас, специалност "Живопис" от 11 клас, специалност "Изящни изкуства" от 10 клас и специалност "Изящни изкуства" от 9 и 8 клас. Можете да разгледате тук.

 Ето и изложбата с рисунки на ученици от 8 и 9 клас от специалност "Пространствен дизайн", които са направени по учебния предмет "Рисуване" и под ръководството на г-жа Ивилина Коликова.

 Гимназистите от 11в клас, специалност „Рекламна графика“, се представят с изложба със заглавие „Плакат“. Творбите са на тема, свързана с трудния период през който преминаваме, а именно - разпространението на вируса „Covid-19“ и опасностите и последствията от него. Те са направени под ръководството на преподавателите Костадин Отонов и Петър Чучулигов. Проектите са реализирани чрез разнообразни техники и различни компютърни програми. Изложбата можете да разгледате тук.

 Виртуалната изложба "Натюрморт" е първата самостоятелна за учениците от VIIIa клас от специалност "Изящни изкуства". Картините са създадени при преподавателя Ваня Годжелова. Експозицията показва натюрморти с пролетен акцент и можете да я разгледате тук.

 Съвместната изложба "Компютърна графика" на гимназистите от 11 клас от специалности "Графика", "Живопис", "Стенопис", "Иконопис" и "Скулптура" на НХГ "Цанко Лавренов" включва творби на тема: "Дигитален портрет/ Автопортрет". Те са направени под ръководството на преподавателя Паулина Стоянова. Проектите са реализирани на дигитални устройства чрез апликации за обработка на растерна графика и са част от обучителния процес на учениците. Можете да ги видите тук.

 Виртуална изложба "Графика" представя творби на ученици от 8 до 12 клас от НХГ "Цанко Лавренов. Водещи преподаватели са Антония Фингарова, Михаил Маламски и Христо Жеков, които онлайн преподаваха и напътстваха творческата работа на учениците. Задачите по „Графика“ за учениците бяха: да се създадат рисунки в техника туш и перо, да се експериментира в смесена техника, да се изпробва работа с цветна подложка, сив и черен картон. Темите и сюжетите бяха разнообразни - портрети, автопортрети, фигурални композиции, природни гледки и натюрморти. Можете да ги разгледате тук.

 Дигиталната изложба на ученици от 8-ми клас на специалност „Пространствен дизайн“ ще изненада публиката с най-новите самостоятелни задачи на гимназистите на тема: „Архитектура - макет на обемна модулна композиция от прости геометрични тела – куб“. В изложбата участват: Ани Ковачева, Деница Казарова, Йоана Йорданова, Мелиса Сюлейман, Нели Чучулигова, Ралица Друмчийска, Таня Казакова, Теодора Илиева. Проектите са реализирани под ръководството на Паулина Стоянова, преподавател по „Пространствен дизайн“. Ето и изложбата.

 Ученици от 8 до 12 клас от специалност "Стенопис" на НХГ "Цанко Лавренов", под ръководството на  преподавателите по специалността - Атанас Камешев и Кристина Кутлова, също показаха отлични резултати. В експозицията са показани проекти за различни стенописни техники - сграфито, витраж, секо и стъклопис и задачи по цветознание и композиционни решения - розета и тапет. Ето и линк към изложбата.

 На 16 април 2020 г. от НХГ "Цанко Лавренов"обявиха за открита виртуалната обща изложба "Фотография" на ученици от гимназията. Фотографиите са правени като учебни задачи в курса по занимания по интереси "Фотография", на който преподавател е Атанас Камешев. Част от кадрите са заснети по време на дистанционното обучение, през което талантливите гимназисти продължават да създават изкуство и да обогатяват своите умения. Някои от фотосите са обработвани чрез компютърни програми. В експозицията участват: Валерия Видева, Натали Дюлгерска, Ивана Начева, Петър Дафинкичов, Лидия Мутафчиева, Янислава Забирова, Гергана Русинова, Михаела Димова, Калина Колева, Нели Шикова, Жанета Христова, Снежана Георгиева. Автори на плаката за изложбата са Надежда Боянова и Петър Дафинкичов от 11в клас. Изложбата можете да разгледате тук.