Фандъкова: Поисках водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група

Фандъкова: Поисках водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група

Досега организирахме тестване на 792 лекари и служители, които работят на първа линия

За един месец са дезинфекцирани над 16 хил. дка улици и обществени пространсва
 

В този момент, нашата най-важна задача е да покажем солидарност и отговорност, така че градът ни да се възстанови възможно най-бързо. За това е нужно да покажем и обединени усилия и воля, защото това време не е време за делене на партии, не е време за политически пиар и не е време за празни обещания. Това очакват нашите съграждани от нас, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на заседаниет она Столичния общински съвет, което днес се проведе онлайн.

Фандъкова запозна съветниците с направеното досега от Столична община.

София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19. До снощи в София има 447 заразени или 60% от всички установени положителни случая в страната. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са карантина.

Първата ни задача беше да подпомогнем националният щаб и министерство на здравеопазването като осигурим допълнителен ресурс от отделения за лечение на коронавируса  – легла, лекари и медицински персонал, които да се грижат за болни.

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено  състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около 1/3 от целия ресурс е в приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост.

Организирахме отделения за лечение на коронавирус във всички общински многопрофилни болници. Започнахме с отделение с 10 легла във Втора градска болница и то работи и в момента. След това разкрихме още 10 легла в Първа градска болница, вече е готово и отделението в Пета градска болница с 12 легла, от които две интензивни и още 5 в Четвърта градска болница.

Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и дезинфектанти.

По моя заповед създадохме логистичен център на София и в момента разполагаме с над 1600 защитни облекла, над 5 000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици. Това са запаси, които при нужда насочваме, както към болниците, така и към екипите, които работят на терен – извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани. Това е ресурс, който постоянно поддържаме и координираме.

Осигурили сме нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по минимум два пъти градския транспорт, пероните на метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези, зоните около болниците и болниците, контейнери за отпадъци, улици и булеварди. Със собствени сили поемаме и дезинфекция около домове на хора, които са в карантина или на домашно лечение.

Това е огромна по мащабите си организация, в която е включен целия ресурс на Столична община, транспортните оператори, екипи на болниците и ДКЦ-ата, социалните домове, районни администрации и почистващите фирми.

За този един месец са дезинфекцирани над 16 хил. дка улици, тротоари около болници, църкви и пощенски клонове. Измиването с дезинфектанти на улици и булеварди продължава, заедно с ежедневна дезинфекция на контейнерите за отпадъци.

За този период успяхме да организираме две от най-мащабните инициативи за подкрепа на противоепидемичните мерки.

Първата. Създадохме и поддържаме всекидневно най-мащабната организация за доставка на хранителни продукти и топъл обяд на социално слаби хора и хора с много ниски доходи. Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този обем всяка седмица се увеличава. В него се включва работата на общинския „Социален патронаж“ с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 човека. Организирахме заедно с БЧК доставка на хранителни продукти на хора с ниски доходи, които са останали извън обхвата на програмата и доставяме безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се. Това става и благодарение на дарители, с които работим – ресторанти и хранителни вериги.

Благодарна съм на всички дарители, включително и на автомобилните компании – „Рено“, „Нисан“ и „Форд“, които ни предоставиха безвъзмездно за времето на извънредното положение автомобили, с които нашите екипи успяват да правят доставките.

Организирахме първата в България инициатива за пазаруване за възрастни хора на храни и лекарства. Всеки ден над 30 възрастни хора получават продуктите, от които имат нужда до дома им, без да се налага да излизат. Това е още един начин да ограничим излизането на възрастните, които са най-рисковата група за заразяване и тежко протичане на заболяването.  Обръщам се за пореден път към възрастните да се свързват с нас, а ние ще им помогнем с пазара без да излизат от домовете си.

Цялата тази организация е възможна благодарение на 41 служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, 35 доброволци от доброволното формирование на общината, 14 служители на дирекция „Транспорт“, 200 служители на общинското предприятие „Социален патронаж“, 32 доброволци от БЧК и екипи на кметове на общини.

Само за няколко седмици над 280 граждани се записаха за доброволци към Столична община. До момента над 140 от тях се включиха в помощ на нашите екипи на различни етапи, според времето, с което разполагат.  Част от тези доброволци, които имат медицинско образование, изразиха готовност да се включат и при вземането на проби от рискови райони в този момент.

Втората инициатива. Организирахме тестване на 792 лекари и служители, които работят на първа линия. 509 лекари и медицински персонал от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски болници преминаха през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започваме и тестване на служителите на Столичен инспекторат. При тестването бяха установени положителни 4 души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR.

В последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори на „Столичен автотранспорт“. Служителите не са на работа вече повече от 10 дни и са в добро състояние. Установени са контактните лица и от направените тестове няма установени положителни. Поисках от министър Ананиев и председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група. Вече създаваме организация с директорите на „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ за определяне на първите групи.  В началото на извънредното положение ограничихме достъпа до водачите и спряхме продажбата на билети в превозните средства. Първата група, с която ще започнем е тези водачи, който не са отделени от пътническия салон в кабини. Целта е поетапно през тест да преминат всички 1981 водача на наземем градски транспорт.

Тази организация е изключително важна, за да можем да продължим да работим на първа линия и да гарантираме сигурността на хората.

В специалната дарителска сметка на Столична община до момента са събрани над 38 хил. лв., който ще бъдат изразходени за дейностите по осигуряване на общинските болници, които работят с пациенти с коронавирус. Благодаря и на проф. Иво Петров, който организира дарение, което ще бъде насочено към общинските болници.

За това кратко време създадохме отделен сайт с полезна информация за гражданите, създадохме Вайбър група на София, в която всеки ден публикуваме  важна информация за гражданите, свързана с мерките за ограничаване на заразата с COVID-19. Стартирахме и мобилно приложение на контактния ни център. Заедно с НАГ пуснахме и нови електронни услуги, които са в полза на гражданите и бизнеса. Създадохме механизъм за кандидатстване за първи клас изцяло онлайн със служебна проверка на всички нужни удостоверения.

Във връзка с намалените приходи на Столична община подготвяме актуализация на бюджета на общината, която ще бъде представена веднага след Великденските празници. Това ще е втората ключова задача, с която да гарантираме развитието на града и работата по стратегическите за София приоритети.

Водещи новини

Времето