Информационен бюлетин- 13 април 2020

Информационен бюлетин- 13 април 2020

Русе. На 12 април около 17.10 часа на тел.112 е подаден сигнал от медицинска сестра в отделение по неврохирургия в УМБАЛ "Канев", че пациент, настанен в отделението, е започнал да буйства, счупил стъклата на вратите на съседното отделение по рехабилитация, след което се е отправил в неизвестна посока. На място е изпратен екип на групата за охрана на обществения ред от Второ РУ. Била изяснена самоличността на мъжа -  38-годишен от Русе, настанен в отделението на 10 април с комоциум, поведението му било адекватно и спокойно. Минути преди подадения сигнал, една от медицинските сестри го видяла да бяга по коридора, след като блъснал силно вратата на отделението, излязъл във фоайето,  взел един от столовете и след като с него счупил стъклата на вратите на отсрещното отделение, продължил по коридора и стълбището. Докато медицинската сестра разказвала на полицаите за случилото се, била получена информация от медицинския персонал, че пациентът е в спешно отделение и се е сбил с един от охранителите. Той е задържан от екип на сектор „Пътна полиция”, оказал е яростна съпротива, посегнал е на единия от униформените, който е с установена фрактура на един от пръстите на  лявата ръка. Дежурна оперативна група на ОДМВР – Русе е извършила оглед на място, разпитани са свидетели, работата по изясняването на случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата.         

 

Бургас. Близо три килограма марихуана, около 15 грама амфетамин и 47 канабисови растения са открити от служители на РУ – Несебър при претърсване в дома и лекия автомобил на 46-годишен криминално проявен мъж от Обзор. По-голямото количество марихуана е намерено в багажника на  автомобила, а в къщата -  амфентамина и канабисовите растения във вид на разсад, отглеждани в специално оборудвано за целта помещение. Проведени са множество процесуално-следствени действия. Криминално проявеният е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство под прякото наблюдение и ръководство на Бургаска окръжна прокуратура.

 

На 11 април около 0.39 ч. в РУ - Несебър е получено съобщение, че в частен дом в Свети Влас, обитаван от 30-годишен криминално проявен софиянец, са нахлули двама мъже и жена. След скарване със стопанина, единият от двамата мъже - 27 годишен криминално проявен от Свети Влас, го ударил в областта на главата с дървено гребло. Потърпевшият е настанен за лечение с опасност за живота. Извършителят на деянието и неговите спътници – 28-годишен криминално проявен от София и 28-годишна криминално проявена от Свети Влас, са задържани за срок до 24 часа. Причините за инцидента са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

 

София. Служители на Четвърто РУ задържаха извършител на кражба. Действия по разследването стартирали през декември м.г., когато 60-годишна жена подала сигнал в полицията, че от офис на туристическа агенция е извършена кражба на портмоне, съдържащо лични документи и парични средства в различни валути. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на деянието – 38-годишен криминално проявен и осъждан мъж. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 196 от НК.



Шумен.
Три досъдебни производства за държане на наркотични вещества са образувани в почивните дни. Около 19.30 часа на 11 април на бул. “Велики Преслав“ в Шумен била извършена полицейска проверка на 20-годишен местен жител и 19-годишна шуменка. При последвал личен обиск в него била намерена угарка от саморъчно свита цигара и около 3 грама зеленикава суха маса, свита на две в станиол и фолио, а от младата жена - полиетиленово пликче с около грам суха тревна маса. По техни данни намерените и иззети вещества са „чай за пушене“.  Задържани са за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Около 0:20 часа на 12 април, на кръстовището на улиците „Кирил и Методий“ и „Васил Друмев“, полицейски служители извършили проверка на 19-годишен от село Капитан Петко. При извършен личен обиск в него било намерено пликче с около един грам суха тревна маса, по думите му „чай за пушене“. Десет минути по-късно на ул. “Отец Паисий“ в Шумен била извършена проверка с последвал личен обиск на 25- годишен местен жител. От него е иззето хартиено пликче с около един грам суха тревна маса, която по данните му е „чай за пушене“. Задържан е за срок до 24 часа в РУ- Шумен. Предстои лабораторно изследване на иззетите вещества.

 

ОДМВР- София. Около 12.55 часа на 10 април, в землището на село Новачене, служители на Държавно горско стопанство- Ботевград предприели опит за спиране с цел проверка на водач на каруца, познат на горските инспектори като системен нарушител на Закона за горите. 18- годишният криминално проявен младеж от същото село не се подчинил на разпорежданията и преминал с каруцата през ходилото на един от служителите, а с дървена пръчка ударил колегата му по ръката. След това, без да намали или спре, продължил движението си в посока на селото. След незабавно предприети оперативно- издирвателни действия на служителите от полицейския участък в Новачене и колегите им от РУ- Ботевград извършителят е задържан за срок до 24 часа. Каруцата е иззета заедно с намиращия се в нея моторен трион. По случая са регистрирани две преписки, докладвани в районната прокуратура.

 

Плевен. На 10 април служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Плевен и служители на Агенция „Митници“ извършили проверка на къща и прилежащ гараж в Кнежа, обитавани от 37-годишен. В гаражното помещение са установени пластмасов бидон, съдържащ около 800 литра петролен продукт /дизелово гориво/, както и 17 пластмасови туби с вместимост от по 10 литра, също с петролен продукт /дизелово гориво/ в тях. Общото установено количество петролен продукт е около 970 литра. По време на проверката 37-годишният не е предоставил документи за намереното количество гориво. От служители на Агенция „Митници“ са взети проби. Съставен е протокол за извършена проверка, като горивото е описано и оставено на отговорно пазене. Предстои установяване на произхода и качеството, както и проверка на документите на петролния продукт от служители на Агенция „Митници“.         

 

На 11 април около 8.50 часа на кооперативен пазар в град Левски, от 18-годишен жител на село Буковлък са иззети  две полиетиленови чанти с 11 прозрачни плика, съдържащи ситно нарязана суха жълто- кафява тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн. Общото тегло на нередовната акцизна стока е 3.885 кг. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

 

 

На 12 април в 20.50 часа във Второ РУ - Плевен е получен сигнал за опит за грабеж на бул. „Данаил Попов" в областния град. 37-годишният тъжител заявил, че е бил нападнат от непознат, който държал нож и му поискал пари. Към мястото незабавно е изпратен полицейски екип. Служителите на реда установили и задържали извършителя. 46-годишният плевенчанин направил пълни самопризнания, а при извършения личен обиск в него е немерен метален нож. Той е задържан за срок до 24 часа за престъпление по чл. 198, ал. 1, във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК. Образувано е досъдебно производство под наблюдението на  прокуратурата.

 

Видин. На 10 април, след получен сигнал за държане на преработен газов пистолет във вид на огнестрелно оръжие, в условията на неотложност, полицейски служители извършили претърсване в частен имот в Новоселци. Открит и иззет е пистолет с пълнител. 20- годишният обитател на имота е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Още едно огнестрелно оръжие /пистолет/ и два боеприпаса са иззети същия ден при претърсване на частен дом в областния град, обитаван от 64-годишен видинчанин. Мъжът е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. По двата случая в РУ-Видин са  образувани досъдебни производства по чл.339, ал.1 от НК.

 

Добрич. На 12 април, около 15.25 часа на тел. 112 бил подаден сигнал, че в подлез в района на ул. „Даме Груев” в областния град, 12- годишно момиче  било нападнато от непознат мъж, който отнел мобилния му телефон. В резултат на предприетите незабавни действия полицейските екипи  установили в района на ул. „Д-р Ив. Пенаков” мъж, отговарящ на подаденото описание. При вида на униформените той изхвърлил инкриминираната вещ и побягнал, но бързо бил застигнат и задържан за срок от 24 часа. В хода на работа е установено, че 29-годишният добричлия е добре известен на органите на реда, осъждан. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на окръжната прокуратура.

 

 

Кърджали. Незаконно притежавани боеприпаси и алкохол без акцизен бандерол откриха полицаи от РУ-Крумовград при специализирана операция за противодействие на престъпността и контрол за спазване на противоепидемичните мерки. Около 16.30 часа на 10 април, на спортна площадка в града, 22-годишен бил проверен за нарушаване на мерки в условия на епидемия. В автомобила му бил намерен боен патрон, а при претърсване в семейното жилище полицаи открили 26 патрона за пистолет и ловно оръжие и 50 литра алкохол без акцизен бандерол. Образувано е досъдебно производство по чл.339, ал.1 за незаконно притежаване на боеприпаси във връзка с чл.234, ал.1 за държане на акцизни стоки без бандерол. Разследващ полицай и група „Криминална полиция“ продължават работата по случая. 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

Водещи новини

Времето