Гл. комисар Ивайло Иванов: Целта ни е да защитим здравето на всички граждани

Гл. комисар Ивайло Иванов: Целта ни е да защитим здравето на всички граждани

Главният секретар на МВР и директорите на ГДНП и СДВР обобщиха предприетите от служителите на министерството мерки във връзка с предстоящите християнски празници

 

Главният секретар на МВР, заедно с директорите на ГДНП и на СДВР  гл. комисар Христо Терзийски и ст. комисар Георги Хаджиев  очертаха основните задачи на МВР по време на предстоящите християнски празници. Главен комисар Ивайло Иванов благодари на патриарха и на Светия Синод за проявеното разбиране и съобразяване с препоръките на правителството и щаба. В противен случай, за нас, които трябва да изпълняваме мерките, разписани от министъра на здравеопазването, щеше да е много трудно, посочи главният секретар на МВР и подчерта, че на първо място целта на служителите на вътрешното министерство е да помогне да се защити живота и здравето на българските граждани. Той уточни, че православните храмове в България са около 4000 и призова  хората да спазват разпоредбите на униформените, които ще се грижат за реда по време на литургиите. Имаме уверение, че повечето богослужения ще са навън. Когато има влизане в храмовете, ще се стремим да бъде създадена организация да няма струпване и хората да са на нужното разстояние, коментира още главният секретар.

Главен комисар Терзийски подчерта, че приоритетно ще се следи за придвижването на гражданите от едно населено място към друго. Същевременно, след проведени срещи по места, е създадена и необходимата организация  за охрана на съответните празнични служби. Няма да намаляваме нашия контрол по КПП-тата. С разпореждане на министъра на вътрешните работи отпуските на целия състав с полицейски правомощия са спрени. Целта е една единствена - опазването на живота и здравето на българските граждани, допълни директорът на Главна дирекция "Национална полиция“.

Ст. комисар Хаджиев посочи, че само на територията на столицата има 101 храма, манастири и параклиси и не изключи вероятността за възможно възникване на конфликтни ситуации.  Той увери, че е ангажиран целият ресурс на столичната дирекция.

От "Пътна полиция" също ще бъдат на терен и ще помагат на своите колеги по КПП-тата. Овен това са предвидени и допълнителни екипи за контрол с технически средства. От КАТ призоваха да се кара разумно и да се пазят мотористите, които се възползват от хубавото време.

По отношение на наложените санкции, главният секретар на МВР съобщи, че до момента има образувани 638 досъдебни производства, 391 прокурорски преписки и 2012 акта по Закона за здравето с уточнението, че данните се променят ежечасно. Той подчерта, че за всяко нарушение е необходимо събирането на доказателства, за да може то да издържи в съда, ако има обжалване. Към вчерашна дата под карантина са били 24 000 души, които се контролират, информира още главен комисар Иванов. Броят е динамичен в зависимост от срока на изтичане и добавяне на нови случаи на карантина. Проверките на тези лица се изпълняват изключително съвестно и в този смисъл предстоящите празници по никакъв начин няма да повлияе на качеството на нашата работата, те ще се контролират все така усърдно, заяви главен комисар Ивайло Иванов.

Той посочи, че към момента с потвърдени PCR тестове в страната са 27 служители, 26 от които са от столицата, има и един  излекуван. Всички те са на различни позиции, така че не може по категоричен начин да се каже, че са се заразили по време на работа. По думите му служителите са достатъчно защитени.

Директорът на ГДНП отчете, че има сериозно намаление на  домовите кражби, грабежитe и кражбитe на автомобили. На този етап има регистриран един случай на телефонна измама по схемата  искане на пари за болен от коронавирус роднина и няколко опита за подобно престъпление. Гл. комисар Терзийски отново припомни, че МВР и другите държавни институции по никакъв начин не искат пари при изпълнение на своите задължения. Изградените КПП-та са сериозно препятствие за преминаване на мулетата и  предаването на парите на организаторите на схемата. Мерките определено ограничават движението  и на криминалния контингент, опитите им за преминаване са сведени до мининум.

Всичко, което се прави, е да се ограничи разпространението на заразата. В този смисъл е и нашето усилие - да предотвратим безцелното пътуване и струпване на хора на едно място, отново подчертаха професионалните ръководители на МВР.

Времето