Президентите Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган: Борбата с коронавируса изисква сътрудничество и солидарност

Президентите Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган: Борбата с коронавируса изисква сътрудничество и солидарност

Борбата с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това беше общата позиция на държавните глави на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, които проведоха днес телефонен разговор по инициатива на турския президент.

Президентът Радев поздрави своя турски колега президента Ердоган за предприетите мерки в борбата с коронавируса и оказване на социална и икономическа подкрепа на засегнатите, която да смекчи негативните ефекти от кризата. Българският държавен глава изрази признателността си за бързата реакция на Република Турция, която първа предостави на страната ни медицински материали и предпазни средства. Реджеп Тайип Ердоган отбеляза съдействието на Турция при евакуирането на 46 български граждани от Мароко.

В условията на тази криза България и Турция отново доказаха, че са добри приятели и съседи, беше позицията на двамата президенти. Румен Радев благодари за своевременното решение на турската страна за  пропускане на тежкотоварните камиони през българо-турската граница без да се прилага 14-дневна карантина за шофьорите, което е от значение не само за двете страни, а и за Европа. Да бъде преустановена наскоро въведената практика транзитно преминаващите през България турски граждани да информират предварително чрез дипломатическо или консулско представителство за пътуването си, призова президентът Ердоган.

Българският държавен глава постави въпроса за облекчаване на превоза на български граждани с онкологични заболявания, чието животоспасяващо лечение се провежда в болници в Република Турция. Президентът Ердоган се ангажира да постави въпроса за разрешаване в ресорните министерства. Турският президент  призова от своя страна за гъвкавост и разрешение на износа на етанол от България за Турция, необходим за производство на дезинфектанти. Президентът Радев подчерта, че при първа възможност страната ни приоритетно ще възстанови доставките на етанол за своята съседка.

Времето