Апелативна прокуратура – Пловдив взе на специален надзор 151 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19

Апелативна прокуратура – Пловдив взе на специален надзор 151 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19

151 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 10 април 2020 г.  на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. 

146 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., за цялата територия на Република България – престъпление по чл. 355 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Две от делата са за нарушаване на противоепидемичните правила, регламентирани в точка I.5 на Заповед РД -01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването за преустановяване провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, като в конкретните случаи досъдебните производства са за допускане на клиенти в ресторант и във фитнес зала – престъпление по чл. 355 ал. 2 от Наказателния кодекс.  

Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога – престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс. 

Апелативна прокуратура – Пловдив следи за срочното приключване на образуваните до момента общо 151 досъдебни производства, като най-голям брой от тях са в Районна прокуратура –  Пловдив - 29, в Районна прокуратура – Димитровград - 19, в Районна прокуратура – Хасково - 18, в Районна прокуратура – Стара Загора – 14, в Районна прокуратура – Пазарджик – 13, в Районна прокуратура – Кърджали – 12. 

До момента две бързи производства на Районна прокуратура – Пловдив за нарушаване на противоепидемичните мерки са приключили, внесени са били в съда и по тях има произнесен окончателен съдебен акт.  

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Времето