Второкласни и третокласни пътища ще  бъдат модернизирани с допълнителни 40 млн. лева по ОПРР

Второкласни и третокласни пътища ще  бъдат модернизирани с допълнителни 40 млн. лева по ОПРР

Увеличеното финансиране е след изменение на Насоки за кандидатстване по процедура „Регионални пътища“

 

Допълнителни отсечки от второкласната и третокласна републиканска пътна мрежа ще бъдат ремонтирани, след като Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 публикува изменение на Насоките за кандидатстване по процедурата „Регионални пътища“ по приоритетна ос 7 „Регионална пътна инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. 

Бенефициент по процедурата е Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Увеличеният размер на средствата по нея предоставя възможност да бъдат рехабилитирани до 6 допълнителни пътни отсечки от приоритизирания списък на АПИ, с което ще се подобри пътната инфраструктура в регионите, както и състоянието на околната среда чрез намаляване на отделянето на вредни емисии на парникови газове.

Общата дължина на пътищата в приоритизирания списък на АПИ е 664 км. С допълнителните средства общият бюджет на предоставената безвъзмездна финансова помощ за ремонт, реконструкция и рехабилитация на пътна мрежа възлиза на 420,4 млн. лв.

Предоставянето на допълнителен ресурс е след решение на Комитета за наблюдение на регионалната програма, с което размерът на безвъзмездната финансова помощ по процедура „Регионални пътища“ е увеличен с 40 млн. лева.

Целта на тази процедура е да бъде подобрена свързаността и достъпността до TEN-T мрежата за товари и пътници чрез строителство, реконструкция и рехабилитация на първокласни, второкласни и третокласни пътища.

Изменението на Насоките за кандидатстване, заедно с приложенията към тях, са публикувани на интернет сайта на програмата www.bgregio.eu, в меню „Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020“, „Актуални процедури“ процедура BG16RFOP001-7.001 „Регионални пътища“, на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове  – www.eufunds.bg, както и на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.