Министър Данаил Кирилов проведе работна среща с министъра по европейски въпроси на провинция Северен Рейн-Вестфалия д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер

Министър Данаил Кирилов проведе работна среща с министъра по европейски въпроси на провинция Северен Рейн-Вестфалия д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер

Основна тема на разговора бе сътрудничеството на двете държави в процесите по укрепване на върховенството на правото и разширяването на Европейския съюз (ЕС).

Северен Рейн-Вестфалия ще продължи да се застъпва за започване на преговорите по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, което за нас е от съществено значение, заяви д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер и допълни, че той активно ще работи за реализирането на тази цел.

От своя страна министър Кирилов подчерта, че траен приоритет за българското правителство е разширяване на Съюза в посока на Западните Балкани.

„Надяваме се преговорите за присъединяване с Република Северна Македония и Албания  да започнат през март, като очакваме Хърватското председателство да благоприятства този процес“, каза още министър Кирилов.

Той отбеляза високото равнище на сътрудничество между българските и германските съдебни органи и благодари за подкрепа на Германия за постигането на значителен напредък в областта на правосъдието.

В срещата участваха още Лудгер Зимес, генерален директор по европейски и международни въпроси, Клаудиус Раухут, личен съветник на министър Холтхоф-Пфьортнер,посланикът на Германия |Кристоф Айххорн и заместник-министрите на правосъдието Десислава Ахладова и Евгени Стоянов.

 

Времето