Проф. Тодор Танев: Няма Да Се Дам! Партийността Вреди На Образованието

Проф. Тодор Танев: Няма Да Се Дам! Партийността Вреди На Образованието

Секретарката, която лидерът на ДСБ ми прати, казала по мой адрес: „Като се върна от отпуска, този да сте го махнали“. Е, аз я махнах. Не можах да работя професионално с тази жена, разказва министърът.

Секретарката, която лидерът на ДСБ ми прати, казала по мой адрес: „Като се върна от отпуска, този да сте го махнали“. Е, аз я махнах. Не можах да работя професионално с тази жена", сподели министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пред Епицентър.бг , след като стана ясно, че на Председателски съвет на РБ Радан Кънев е поискал неговата оставка. Без да се чувства обиден от този факт, проф. Танев добави: „Не приемам начина, по който РБ се отнасят към мен и моята работа“,

Не знам защо ми искат оставката

“От министерствата, дадени на реформаторите, ние сме единствените, които сме извършили фундаментална, решителна реформа. Направихме закон за висшето образование, закон за насърчаване на научните изследвания, закон за академичните състави, осигурихме милиони по оперативните програми, осигурихме още 140 милиона лева повече за учителски заплати. Свършил съм толкова много работа, изпълнявам програмата на Реформаторския блок за реформи, затворих кранчетата в МОН, защо ми искат оставката“, недоумява професорът.

Искам да изпълнявам програмата за реформи

Проф. Танев се учудва, че коментарите в РБ за него са извършени в отсъствието му, че Радан Кънев не е говорил с него: „Моят стил е такъв - може да изглеждам нерешителен, но не съм мекушав, търся консенсус. Виждам грешки в моята работа, учех се в движение, признавам, че не съм талантлив администратор, но нямам пропуски в работата си. Търся корпоративното управление, екипът ми е добър и съм амбициран да довърша докрай започнатите реформи“.

Секретарката, която лидера на ДСБ ми прати, казала по мой адрес: „Като се върна от отпуска, този да сте го махнали“.

По повод слуховете, че атаките срещу него са започнали след като е уволнил парламентарния секретар Ралица Кирилова, предложена му от ДСБ, проф. Танев поясни: „Кънев ми предложи тази жена. Приех я, но в последствие започнах да имам професионални проблеми с нея. Например – по време на контрола аз имам 3 минути за отговор на парламентарно питане, а тя ми е приготвила 3-4 страници скучен текст с алинеи, цитиране на правилници и т.н. Излагах се на трибуната. Накрая започнах да отговарям свободно и тогава всички започнаха да харесват отговорите ми. Тя обаче толкова се беше взела насериозно, че влезе в открита война с мен. Когато тръгнала да излиза в отпуск, казала по мой адрес: „До края на отпуската този да сте го разкарали!“ Ето, тази жена аз я разкарах. А сега търпя негативите от нейното назначение“.

С Радан Кънев сме в различни светове

„Партийността е враг на образователната система, казва проф. Танев. Партийците гледат 4 години напред, а образованието е с хоризонт от 20 години. Аз няма да се променя. Откакто съм министър, 12 месеца съм подложен на атаки. Като не ме хванаха с жена, като не ме хванаха да крада, ми измислиха този скандал. Но аз няма да се дам! Виждам, че Радан Кънев има сменено поведение. Не само към мен. Към всички. А аз съм един от всичките. Не знам какво му е в мозъка. Но го виждам нервен, с подпухнали очи. И аз съм подпухнал, но имам толкова задачи да свърша. Ако някой открадне 100 лева от авиацията, това ще е престъпление, но ако някой открадне 100 от учениците, това ще мародерство! И с мъртвите души в образованието се захванах. Съпротивата беше огромна. Не съм обиден за атаката срещу мен. Тези, които искат оставката ми са от друг свят. Това са партийците. Аз не искам партийността да бъде в близкия ми свят. Вече е ясно че Гражданският съвет, на който съм един от бащите, към Реформаторския блок не съществува“.

Говорих с премиера, няма проблем между нас

Проф. Танев разказа пред Епицентър.бг, че в сряда се е видял с премиера. След заседанието на Министерския съвет пред кабинета на Борисов се образувала опашка от чакащи министри. „Разговорът с премиера беше кратък. Той не декларира нищо пред мен, но между нас няма проблем. Ясно е, че се опитват да ме злепоставят. Няма да предам премиера. Няма да предам правителството. Ако работех в някоя скандинавска страна, щях да съм нормалният. Аз не искам да ставам нито партиец, нито посланик, нито се стремя за друг пост. Аз искам след време да се върна при студентите си. А сега да ме оставят да си свърша работата.“

 

Автор:  Валерия Велева