Министър Кунева: Ще Удължа Срока За Обществено Обсъждане На Програмите За Втори, Шести И Осми Клас

Министър Кунева: Ще Удължа Срока За Обществено Обсъждане На Програмите За Втори, Шести И Осми Клас

Ще удължа срока за обществено обсъждане на учебните програми за втори, шести и осми клас. Всеки "сантиметър", по който има несъгласие, ще бъде обстойно изследван. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на обсъждането на програмите по литература и история за шести и осми клас, което се проведе днес в София. След края на дискусията пред журналисти Кунева уточни, че срокът ще бъде удължен с две седмици, за да може да се чуят всички мнения и да се обобщят всички становища. 

Дискусията днес събра представители на академичните среди, автори на учебници, експерти от РИО, социални партньори и учители по български език и литература и история и цивилизации от столичните училища. 

Изключително съм благодарна на конструктивния тон, който успяхме да постигнем днес, коментира вицепремиерът в края на срещата, защото става въпрос за бъдещето на децата ни. Когато дебатът се води по правилата на добрия тон, надявам се това да доведе и до добър резултат, добави още тя.

Кунева посочи, че за да са конкурентноспособни българските деца трябва паралелно да се развиват по две линии през образованието. От една страна  да задълбочават българското национално самосъзнание у себе си и да бъдат добри граждани на страната ни, а от друга да усвояват умения, необходими за живота в 21 век, да са бързи, мислещи, конкурентни на връстниците си, да владеят технологии. Ако наблегнем на второто - ще имаме поколение от емигранти, ако се фокусираме само и единствено върху първото – ще стесним хоризонта на знанията. Наша отговорност е на намерим баланс - не едното за сметка на другото, а двете заедно, каза вицепремиерът. 

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов направи кратко обобщение от изминалите обсъждания във Враца и Сливен на учебните програми по български език и литература и история и цивилизации за II, VI и VIII клас. Той  обяви, че утре ще се проведе среща във Велико Търново, а до края на седмицата и в Пловдив, за да се чуят още мнения и становища от самите учители. По въпроса за двата випуска, които ще пропуснат Средновековието при преминаване от старата към новата учебна програма, г-н Стаматов увери, че в Министерството се работи върху вариант учебното съдържание да се преструктурира така, че в 36 учебни часа децата да научат всичко за този исторически период.

Проектите за прогимназията по български език и литература олекотяват значително учебното съдържание, каза по време на дискусията Милена Иванова, главен експерт по български език и литература в МОН. Целият VII, X, XI и XII клас ще се учи само българска литература, защото след тези класове има национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити.

Експертът по история и цивилизации в МОН Радостина Николова в отговор на питане дали е съобразено съдържанието с външните оценявания и матурата обясни, че по история в V клас ще се учи античност, в VI средновековие, в VII българска история в контекста на световната история през 18-19 век, в VIII и IX клас световна история и в X клас история на България.

 

 

 

Водещи новини

Времето