Проект „Психично здраве за социално включване“ ще представи център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски”

Проект „Психично здраве за социално включване“ ще представи център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски”

Проект БГ 07-64/30.04.2015 „Психично здраве за социално включване“, съфинансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. чрез Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве”, която се изпълнява от Министерство на здравеопазването изпълняван от Център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски” ЕООД е финансиран през 2015 г., а в края на декември 2016 г. са одобрени и допълнителни дейности, които да допринесат за още по-пълното разгръщане на целите на проекта и постигане на дългосрочна устойчивост.
Проектът стартира със задачи, насочени към оценка на потребностите и възможностите на деца и възрастни с психични заболявания за социално включване. Предизвикателствата бяха свързани с изработването на модели за оценка на възможностите и мултиплицирането на тези модели в документ, който да е виден не само за медицинските институции, но и за всички институции, работещи в сферата на социалната включеност. Изработени бяха два инструментариума – за деца и възрастни. След проведено статистическо изследване висока надеждност беше отчетена в инструментариума за възрастни. В резултат на това, той беше включен в единната информационна система на ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски“ ЕООД, като част от документацията на всеки пациент.
В рамките на проекта беше изработена методология на работа с деца със специфични поведенчески проблеми и тренинг програма за обучение в социални умения на пациенти, хоспитализирани в лечебното заведение. Тези дейности претърпяха своето развитие в следните допълнителни дейности: Надграждане на постигнатия опит в разработването и прилагането на инструментариума за оценка на възможностите за социално включване чрез разширяване на инструментариума по посока на индивидуално планиране, което е част от практическото приложение на интеграцията; създаване, разработване и оборудване на специализирани ателиета за извършване на трудова дейност за деца и възрастни, които следват модела на занаятчийско предприятие и труд в защитена среда и без стресови фактори и обучение на екипа на ЦПЗ.  В резултат на изпълнението на допълнителните дейности бяха постигнати следните резултати:
- Създаден пакет за индивидуална грижа с два инструмента – оценка  на възможностите за социално включване и Индивидуален краткосрочен терапевтичен план.
- Подготвени и въведени в работа две ателиета за трудова терапия – едно за възрастни и едно за деца.
- Подпомагане на преминалите през ателиетата пациенти за интеграция в общността.
- Обучени служители на Центъра за психично здраве.
След приключването на проекта, инструментариумът за оценка на възможностите за социално включване са въведени в информационната система и са част от документацията на всеки пациент. Получената оценка на възможностите е достъпна за всички служби, защото е част от епикризата на всеки пациент. Разработената методология за работа с деца се прилага в груповите занимания, а обособените помещения за групова работа се използват като специализирани ателиета и са част от отделенията с дневен престой. 
 

Времето