Министър Кунева: Учителите Ни Уверяват, Че Ще Се Справят Докато Новите Учебници Станат Факт

Министър Кунева: Учителите Ни Уверяват, Че Ще Се Справят Докато Новите Учебници Станат Факт

Консултирах се с депутатите и тяхното мнение беше, че не може да се отлага Законът за училищното и предучилищното образование. Така вицепремиерът и  министър на образованието и науката Меглена Кунева коментира наболелия въпрос с липсата на нови учебници и въвеждането на новите учебни програми в началното и средното образование.

Не е леко решение, но става въпрос само за учебниците за 1 и 5 клас – буквар и учебник по история съответно. Ясно е, че оценка на новите учебници не може да се направи от 8 август до 15 септември, призна образователният министър.

Как така един първокласник ще учи по учебник, в който буквата "н" е сложена пред буквата "м" – на този въпрос на БНТ Кунева отговори с думите: „Мислите ли, че е много трудно да се прелисти учебника”. Според нея 90% от учителите казвали, че ще се справят, докато новите учебници станат факт. За 5 клас, освен по въпроса с историята, по география щяло да има нови два урока – за Австралия и Океания, което също не било проблем.

От думите на Кунева стана ясно и че издателите са оттеглили жалбата си срещу заповедта на бившия образователен министър Тодор Танев да започне процедура по издаване на нови учебници. Жалбата беше подадена заради прекалено краткия срок за представяне, оценяване и напечатване на нови учебници и невъзможност те да са готови за учебната 2016-2017 година.

Ако спрем реформата, ще спрем образованието на няколко поколения, сигурна е Кунева. Всички – и МОН, и учителите, и родителите правим всичко, за да може децата ни да се изучат, добави тя.

Имаме идея да премахнем втората смяна в училище. Това каза още министърът на образованието и науката. В момента има деца, които започват училище в 7 часа сутрин, а други приключват в 20 вечерта. Това натоварване не е нормално, категорична е вицепремиерът.

Преди да се направи глобалната промяна, трябва да се направи план как да се разделят училищата. Когато предложиш друга сграда, дори и да е по-хубава и по-удобна, винаги има недоволни, допълни Кунева. Тя обаче е категорична, че ще се работи за намаляване броя на училищата, в които децата са подложени на тежки условия.

Най-големи проблеми в момента има в София и Пловдив.

10 часа да стои едно дете в детската градина е сериозно време. Ще предвидим обаче да има възможност за почасово оставане. Естествено, че може да се удължи времето и при случаи, при които родителите имат нужда от повече време, за да дойдат да вземат детето си, обеща Кунева.

БНТ, „Денят започва"