Армията се прекланя пред паметта на Апостола на свободата

Армията се прекланя пред паметта на Апостола на свободата
Представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната почетоха днес паметта на Апостола на свободата Васил Левски по повод навършването на 147 години от трагичната му гибел. Точно в 12.00 ч днес, 19 февруари, сред стотиците граждани пред паметника на Васил Левски в София министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери, директори на дирекции поднесоха цветя и се поклониха пред делото на Васил Левски.

„Без задружните усилия на цялата нация няма как България да се превърне в онази чиста и свята република, за която Васил Левски говори“, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Цитираме го подборно за „равни на другите европейски народи“, но той казва, че това зависи от нашите задружни усилия“, отбеляза Каракачанов.

По думите му като много от своите съвременници, които са били хора с образование и възможности, и Васил Левски е можел да намери много по-лесен и по-сигурен живот в някоя от тогавашните столици на Европа, но е предпочел да се върне в Родината си и да положи костите си за нейната свобода. „Знаменателно е писмото, в което той пише до Панайот Хитов, че трябва да се работи с народа в поробената българска земя“, посочи още Красимир Каракачанов.

Министър Красимир Каракачанов, който е и историк по образование, коментира и много от етикетите, които се поставят на историческите ни личности в зависимост от конюнктурата. По думите му Левски не е бил нито социалист, нито европеец - той навсякъде говори за България.

В цялата страна вчера и днес представителни военни подразделения на Въоръжените сили участват във военните ритуали за почитане на паметта на Апостола на свободата по повод 147 години от неговата гибел.