Състоя се Национална кръгла маса но проект: „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“

Състоя се Национална кръгла маса но проект: „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“

На 10.02.2020 г. в София се проведе Национална кръгла маса по проекта „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, финансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020), по договор № 811238/20.07.2018 г.

„Представяме първите реални резултати от този комплексен проект, който за първи път, според мен, в България постави на здрава основа изследването и дори разследването на проблема с т.нар. двоен стандарт основно при храните“. С тези думи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов откри форума, като припомни, че за първи път в обхвата на подобно проучване са включени напитки и изрази надежда, че в бъдеще при такива тестове ще има и широко употребявани ежедневни стоки за бита, за които също има подозрения за различни стандарти.

Според Маргаритов изпълнението на проекта е доказало, че проблемът може да се постави на научна основа и да се направят професионални изводи и предложения за необходимите нормативни промени, без да се навлиза изобщо в други сфери с обществено-политически заряд и че това гарантира най-доброто в областта на потребителската защита.

„Изключително професионално се подходи при структурирането на отделните стъпки до крайния резултат. Избран е екип от безспорни професионалисти – научни работници с богат опит в тази област, авторитетни потребителски организации, държавните институции с пряко отношение към този въпрос. Изследванията са извършени в акредитирани лаборатории по унифицирани методи и стандарти на Европейската комисия“, посочи Маргаритов и добави, че всичко това гарантира обективност на резултатите. Оттук нататък предстои изготвянето на предложения от всички заинтересовани страни и случването на необходимите законови промени.

„При наличието на европейско законодателство, Комисията за защита на потребителите ще е органът в България, който ще се произнася и ще налага санкции за нелоялни практики при установяването на двоен стандарт“, каза на свой ред Константин Арабаджиев, който е член на КЗП. Той уточни, че за доказването на подобни нелоялни практики е необходима последователност от действия, които включват усилията на специализирания контролен орган БАБХ и неправителствени организации. Благодарност към тях и към Министерството на икономиката, представители на което също бяха част от създадената работна група по проекта отправи ръководителят на проекта Константин Райков, който е и член на КЗП.

След встъпителните думи д-р Сергей Иванов представи пред аудиторията доклад със сравнителен анализ от проведените тестове и изследвания на продукти (храни и спиртни напитки) от Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и аналозите им в България, като обясни резултатите за всеки от изпитаните продукти. По думите му основните изводи показват съществено разминаване при два от изпитваните продукта, минимални разлики при други четири и отсъствие при останалите пет на статистически доказуеми различия. Не може да се направи извод, че установените разлики между продаваните в България и Западна Европа храни и напитки, които са били обект на изследването, променят в положителна или в отрицателна посока качеството на дадения продукт от съответната търговска марка. Друг съществен извод е, че различията са коректно отразени на опаковките, т.е. потребителят е информиран за реалното съдържание.

Дадена беше думата на представители на производителите и вносителите за въпроси и коментари.

В кръглата маса взеха участие още Игнат Арсенов (главен директор „Контрол на пазара“ в КЗП), който представи „Предложение за мерки, които следва да се предприемат за предотвратяване и ограничаване на нелоялните търговски практики“, както и Таня Патрикова  (началник отдел „Организация на контрола и безопасност на стоките“ в КЗП) с презентация на тема: „Предложение за съвместен план, включващ  методи и подходи за събиране, споделяне и анализиране на информация и отговаряне на докладите за нелоялни търговски практики“.