Първите дипломати на България и Йордания обсъдиха усилията за мирното разрешаване на конфликтите в Близкия изток

Първите дипломати на България и Йордания обсъдиха усилията за мирното разрешаване на конфликтите в Близкия изток

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с министъра на външните работи и емигрантите на Хашемитското кралство Йордания Айман Сафади относно ситуацията в Близкия изток.

На срещата им по време на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността министър Захариева потвърди българската позиция, че единственият начин да се намери справедливо и трайно решение на израелско-палестинския конфликт е чрез преговори.

„България е готова да подкрепи всеки план или инициатива, която би могла да доведе до възобновяване на мирния процес“, каза Захариева по повод обявения от САЩ план за мир.

Двамата министри обсъдиха различни аспекти от плана на президента Тръмп и потенциалните последици, рискове и възможности за региона. 

Захариева и Сафади  изразиха становище, че е важно и двете страни да видят рационалните елементи в плана, като потвърдиха убеждението си, че масата за преговори е мястото за урегулиране на всички спорни въпроси.

Двамата министри направиха преглед на всички горещи точки в Близкия изток.

Захариева и Сафади обсъдиха подготовката на посещението на йорданския крал Абдулла II тази година в София за следващата среща на Процеса „Акаба“ на 27-28 май 2020 г. Основна цел на тази инициатива е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията.

 „Срещата на процеса Акаба в София ще бъде чудесна възможност за задълбочаване на сътрудничеството между нашите правоприлагащи органи в борбата с тероризма, транснационалната организирана престъпност, трафика на хора“, каза Захариева.

Водещи новини

Времето