Специализирана полицейска операция се провежда на територията на община Самоков

Специализирана полицейска операция се провежда на територията на община Самоков

 

Полицейските действия започнаха в 6 часа тази сутрин. Участват служители на ОДМВР-София, РУ Самоков, Дирекция „Жандармерия“, под ръководството на Районна прокуратура Самоков и Софийска окръжна прокуратура.

До 16 часа са проверени 961 лица и 610 МПС. Проверени са  37 лица от криминалния контингент. За срок до 24 часа са задържани 20 души. Съставени са 43 акта и 89 фиша. Съставени са три досъдебни производства, две от тях - за държане на наркотични вещества, открити при проверки на частни адреси и едно - за причинена смърт на кучета. В магазин са установени 96 артикула /дрехи/ с логото на защитени търговски марки, без разрешение от правопритежателя. Случаят е докладван на патентното ведомство за вземане на отношение.

В рамките на операцията в Самоков пристигнаха главният прокурор и главният секретар на МВР, които проведоха работна среща с директора на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов, окръжния прокурор на София Наталия Николова, районния прокурор на Самоков Ваня Панева, зам. кмета на Община Самоков Сия Шехтанова и председателя на Общинския съвет.

На срещата бе отчетено доброто взаимодействие между полицията, прокуратурата и местната власт, постигнатите положителни резултати по отношение изграденото видео наблюдение, противодействието на кражбите на ток, на незаконния добив на дървесина, както и опазването на добрия обществен ред на територията на цялата община, включително и в курорта Боровец.

Главен секретар на МВР още  веднъж подчерта, че се работи активно за разкриване на  извършителите на серията грабежи напоследък,  като за един от тях има насоки и се очаква скоро да бъде задържан.

По отношение на случая със задържаните служители на МВР той бе категоричен, че въпреки опита им, щом са допуснали неправомерно служебно поведение, вътрешното ведомство веднага се задейства. „Няма как да нарушим една от основните си цели за повишаване на доверието на гражданите, ако не реагираме адекватно и безкомпромисно срещу такива служители, които действат срещу своите колеги и обезценяват техния труд, независимо колко са добри и колко професионални успехи са имали. В това отношение действаме безкомпромисно както спрямо всички извършители на престъпление“.

Главният прокурор акцентира върху добрата комуникация с изпълнителната власт по места като условие за постигане на ефективност в борбата с битовата престъпност, като посочи, че спазването на закона е приоритет и политика на държавата, в частност на прокуратурата. Днес на територията на страната, се провеждат общо 3 операции и резултатите са сериозни. Продължаваме, докато не сведем този вид престъпност до нормални граници във всичките й сегменти, което е постижимо. Ще продължим активно да работим, докато постигнем очакванията на обществото.

 

Водещи новини

Времето