Парламентът прие на второ четене промените в Закона за туризма

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за туризма

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за туризма. В шестмесечен срок от влизането им в сила Министерският съвет следва да приеме наредбата за националните курорти. С нея ще се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални, както и организацията и управлението на туристическите дейности на територията им.

В шестмесечен срок трябва да бъде издадена и наредбата по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за условията и реда за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани.

С приетите изменения се регламентира регистрацията на ски училищата и правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на плувните басейни – самостоятелни или прилежащи към места за настаняване.

Предоставянето на услуги по обучение на туристи по снежни спортове ще се извършва от ски училища, вписани в Националния туристически регистър. Туристическа дейност като ски училище ще може да извършва регистриран търговец или юридическо лице с нестопанска цел, което има право да предоставя спортни услуги съгласно Закона за физическото възпитание и спорта, не е в производство по несъстоятелност или в ликвидация и има персонал за обучение по снежни спортове.

Няма да се иска съгласието на живущите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът. Съгласно измененията местата за настаняване са три класа - "А", "Б" и "В", като в клас "В" се обособяват стаи за гости и апартаменти за гости.

Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Предвижда се с наредба да се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални, организацията и управлението на туристическите дейности на територията им. Лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, ще получават административни услуги по този закон в срокове, съкратени наполовина от предвидените.