Министър Банов: Министерството На Културата Ще Осигури Средства За Реставрацията На Къщата-Музей „Иван Вазов“ В Гр. Сопот

Министър Банов: Министерството На Културата Ще Осигури Средства За Реставрацията На Къщата-Музей „Иван Вазов“ В Гр. Сопот


Министерството на културата ще направи всичко необходимо, за да осигури средства за реставрация на къща-музей „Иван Вазов“ в гр. Сопот. Това потвърди министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол днес.

Министър Банов посочи, че с писмо на Министерство на културата директорът на музея „Иван Вазов” е уведомен относно възможността за финансиране на обекта по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“. Статутът на къщата на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от „национално значение“ позволява това. А фактът, че е публична общинска собственост, определя откъде трябва да дойде инициативата за извършване на специализирани консервационно-реставрационни - Община Сопот.

Кандидатстването по Програмата се извършва, като се подава мотивирано искане за финансова подкрепа по реда на „Правила за избор на обекти и определяне на дейности за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на  консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности“. Същите са публикувани и достъпни на интернет страницата на Министерство на културата.

За настоящата 2020 г. периодът за подаване на заявления е от 17 февруари до 17 март, съгласно чл.3, ал.2 от Правилата.

            При кандидатстване за извършване на  консервационно - реставрационни дейности е необходимо наличие на съгласувана по реда на Закона за културното наследство проектна документация и съответните количествено стойностни сметки.

В случай на заявено искане от страна на собственика на музея, поради своята значимост като исторически и архитектурно-строителен обект на недвижимото културно наследство, къщата-музей „Иван Вазов“, гр. Сопот би могла да бъде сред приоритетните обекти за финансиране през 2020 г. За да се случи това собственикът, в случая – Общината, трябва да подаде проект.