Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на ОДМВР-Плевен

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на ОДМВР-Плевен

Полицейските действията са съгласувани и осъществени под надзора на Районна прокуратура - Плевен

 

От 4 февруари до 6 февруари на територията на област Плевен бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие, предотвратяване и пресичане на битови престъления, наркоразпространение и пътния травматизъм. Действията са  съгласувано и под надзора на административния ръководител на Районна прокуратура - Плевен.

Директорът на ОДМВР Плевен старши комисар Веселин Вътов отбеляза доброто взаимодействие между полицията и прокуратурата, а заместник окръжният прокурор Николай Пачевски отчете, че са постигнати много добри резултати. По време на акцията са проверени 768 моторни превозни средства и 1109 лица. Проверени и профилактирани са 130 криминално проявени. Задържани в полицейските управления на областната дирекция във връзка с извършени престъпления са11 д.  Образувано е едно бързо производство.  В хода на операцията са образувани девет досъдебни производства.

На 4 февруари и 5 февруари от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен, РУ - Долни Дъбник, РУ -Гулянци, РУ - Червен бряг и РУ - Долна Митрополия са  проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за извършена взломна кражба от магазин в село Писарово. В резултат на проведените оперативни действия за срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани петимата извършители – 24-годишен, 35-годишен, 26-годишен, 15-годишна и 29-годишен. Двама от тях са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа, като Районният съд в Кнежа е постановил мярка за неотклонение „задържане под стража“. В резултат на допълнително проведени оперативно-следствени действия е изяснено, че двамата в съучастие с 39-годишен и 30-годишен са извършители на няколко взломни кражби - след натравяне на домашни кучета от частен дом в село Гиген на 16 декември м.г., на 24 декември от магазин в село Лепица, на 5 януари  - от магазин в село Брегаре и опит за взломна кражба от магазин в село Ясен на 17 януари. 39-годишният и 30-годишният не са установени и са обявени за общодържавно издирване.

На 6 февруари 2020 година служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“,  отдел „Разследване“, сектор БНТЛ, Специализирани полицейски сили и Второ РУ-Плевен при ОДМВР - Плевен са извършили оперативни действия по сигнал в землището на село Ралево, където в района на изкопни дейности за полагане на газопровод „Балкански поток“ е извършена кражба на медни елементи за заваръчен апарат, 200 л. дизелово гориво и две акумулаторни батерии от товарен автомобил. Извършени са претърсвания на три адреса в село Бохот, обитавани от 33-годишен, 26-годишен и 32-годишен. Намерени са част от противозаконно отнетите вещи, както и средствата за извършване на престъплението. Тримата са задържани за срок до 24 часа, като с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа в ОЗСлА при Окръжна прокуратура град Плевен.

В хода на акцията са иззети наркотични вещества. На 5 февруари 2020 година служители на Първо РУ - Плевен претърсили три адреса в областния град, обитавани от двама мъже, на  25 и на 21 години. Намерени и иззети са опаковки с пико, шест цигари с марихуана; електронна везна, плик с  около 500 грама жълто прахообразно вещество, 11 пакетчета с тревиста маса  - към 600 грама, множество туби и бутилки с прекурсори за производство на метамфетамин. Притежателите на наркотиците са задържани за срок до 24 часа, като с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа в ОЗСлА при Окръжна прокуратура град Плевен.

В хода на операцията са извършени проверки в питейни и увеселителни заведения в областта, в автокъщи, заложни къщи, игрални зали, автоморги, пунктове за изкупуване на отпадъци, места за продажба на земеделска техника.  За констатирани редица нарушения са наложени съответните санкции и са дадени предписания за отстраняване на нередностите.

В резултат на осъществената активна контролна дейност по пътищата на областта, в която са използвани всички налични технически средства за контрол, са констатирани сериозен брой нарушения на Закона за движение по пътищата. Установени са двама водачи, които са управлявали автомобили след употреба на алкохол. Засечени са зад волани на автомобили и трима неправоспособни.  Съставени са 148 акта за установени административни нарушения, наложени са 132 глоби с фиш. 

Старши комисар Вътов отбеляза, че за повишаването на доверието на гражданите в МВР са сформирани мобилни екипи от служители на ОДМВР – Плевен, които посещават по график жителите на различните общини на територията на област Плевен.

Времето