Заместник-министър Георг Георгиев представи пред студенти възможностите на Българската дипломатическа служба

Заместник-министър Георг Георгиев представи пред студенти възможностите на Българската дипломатическа служба

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев представи в рамките на публична дискусия пред студенти от Националното представителство на студентските съвети в България възможностите за развитие и кариера в Българската дипломатическа служба.


На срещата присъстваха председатели на Студентските съвети от Аграрния университет в Пловдив, Бургаския свободен университет в Бургас, Минно-геоложкия университет в София, Техническия университет в София и Югозападния университет в Благоевград.


Георг Георгиев насърчи младите хора да търсят кариерно развитие в МВнР. „Министерството на външните работи има огромна нужда от млади, амбициозни хора, които да постъпят било в дипломатическата служба, било в общата администрацията. Международните отношения заемат все по-голямо място и все по-голяма роля в политиката“, заяви Георг Георгиев .


Пред представителите на студентските съвети заместник-министърът подчерта добрите възможности за обучение, стаж и кариера в МВнР. „Имаме много добре структурирана стажантска програма, която дава възможност за присъединяване към конкретна дирекция или отдел, към Държавния културен институт или Дипломатическия институт“, разказа заместник-министърът. Програмата за стажант-аташета се реализира и през 2019 г. като този път в нея бяха избрани 15 бъдещи дипломати.


По време на срещата, посветена и на 140 г. от създаването на Българската дипломатическа служба, заместник-министър Георгиев запозна студентите с успехите на българската дипломация – от Съединението до приемането на България в НАТО и ЕС, както и с ролята на МВнР за българската държавност.


„Българската дипломация и МВнР се нареждат сред крайъгълните камъни, около които е сформирана след Освобождението новата българска държава. Външното министерство е едно от първите 7 български министерства. Фактът, че много именити общественици, творци са принадлежали и към дипломатическата служба, показва, че това е дейност, която изключително е допринесла за утвърждаването на държавността“, заяви Георг Георгиев.


Срещата с Националното представителство на студентските съвети бе организирана от Дипломатическия институт при министъра на външните работи.

Времето