Годишна среща на Националната академична мрежа на БАН

Годишна среща на Националната академична мрежа на БАН

Годишна среща на координаторите на Националната академична мрежа на Българската академия на науките се проведе в Академията. По време на срещата бяха очертани приоритетите в работата на регионалните центрове през 2020 година.

Предстои Академията да покаже в 17 града изложбата, посветена на 150-годишнината на БАН и постиженията във всички научни направления. Това стана ясно по време на разговорите с участието на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и зам.-председателя чл.-кор. Костадин Ганев.

Главният координатор на регионалните центрове проф. Петър Петров откри събитието и представи отчета за дейността през 2019 г. Дейностите на регионалните академични центрове са във взаимодействие на научните институти на БАН с общински и областни структури, университети на територията на региона, бизнес и индустрия, музеи, училища, читалища, отбеляза проф. Петров.

През 2019 г. са подписани Меморандуми за сътрудничество между Българска академия на науките и Общините Плевен, Бургас и Русе, с които се продължава сътрудничеството от 2014 г., се посочва още в отчета.

„Българската маслодайна роза – история, традиции, наука“ в Казанлък, Ден на биомедицината в Медицинския университет – Плевен, среща “Жените от науката и бизнеса” в Бургас, юбилейна сесия в Пловдив, посветена на  Иван Евстр. Гешов, Ден на българската наука в Монтана, международна конференция “Науката в полза на бизнеса“ в Добрич, европейски ден на индустрията „Интелигентна, иновативна и устойчива индустрия”  в Габрово, кръгла маса „Дигитализация и Индустрия 4.0“ в Стара Загора, научен семинар ”Нови материали и нанотехнологии“ в Разград са само част от събитията, проведени през 2019 г.

Сред инициативите на регионалните центрове в страната са научни конференции, международни форуми, кръгли маси, специализирани събития, семинари, изложби и др.

Водещи новини

Времето