Сурвакари посетиха МВнР по повод празника Василица

Сурвакари посетиха МВнР по повод празника Василица

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев посрещна в Министерството на външните работи ученици-сурвакари по повод празника Василица - ромската Нова година.

Заместник-министър Георгиев поздрави децата от ромски произход от СУ „Отец Паисий“ в село Метковец, област Монтана като им пожела хубава и плодотворна Нова година. „Нека тя ви донесе повече радостни моменти, повече мечти, на които да се посветите. Бъдете все така прекрасни и успех в пътя, който ви предстои“, каза заместник-министърът.

Георг Георгиев пожела на децата да намерят добра реализация в България: „Тази държава има какво да ви даде, както и вие на нея. И вие вече го правите!“

Освен сурвакането за здраве и берекет децата изпълниха традиционни български и ромски танци. А накрая групата изви българско хоро, в което се включиха и служители на МВнР.

Традиционната среща с децата сурвакари в МВнР бе по инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който работи за равни възможности и достъп до качествено образование. Обичаите, свързани с празника Василица, представляват смес от ромски и български ритуали и показва взаимното влияние между фолклора и обичаите на различните етноси, живеещи на Балканите.