Стаматов: Учителите Повече Ще Прилагат Компютри, Таблети И Смартфони, Независимо В Кой Клас Преподават

Стаматов: Учителите Повече Ще Прилагат Компютри, Таблети И Смартфони, Независимо В Кой Клас Преподават

В Министерството на образованието и науката имаме за цел през следващата година да повишим дигиталните компетентности и умения на над 20 000 учители . Квалифицирането им е на стойност 20 млн. лв. и ще се осъществи основно чрез дистанционна форма. Целта е да поощри повече учители да започнат да прилагат компютри, таблети, смартфони по време на обучение в клас, независимо в кой клас преподават.

Това съобщи заместник-министър Диян Стаматов на конференция DigitalKidZ, която се проведе в Националния дворец на културата. Той добави, че настоящата реформа не са онези малки промени, за които всеки е чувал. Това е реформа, която променя изцяло светогледа в образованието. Целта е олекотяване на учебния материал,  но да е с повече прагматичност и нови знания. Има и финансов ресурс, който да подкрепя реформата. За следващата календарна година МОН ще разполага за бюджета си с 230 млн. лв. повече, отколкото през настоящата година.

Стаматов съобщи и за голям проект на стойност 140 млн. лв. в сферата на училищното образование „Твоят час“, който е по Оперативна програма „Наука и и образование за интелигентен растеж“ за следващите две календарни години. Амбициозната цел е да накара всички учители да променят своя светоглед така, че на учениците да им е интересно, а и да изпълни своята възпитателна стойност.

Заместник-министърът обясни, че с финансовия ресурс, насочен към образованието, реформата ще се осъществява плавно и постоянно, „за да се променят всички дефицити, които виждаме в образованието и в съпътстващите дейности – материална база, възпитание, социализация на децата, хранене на учениците, средата, в която се обучават, компютърни и други допълнителни техники. Материалната база трябва наистина да бъде съвременна и адекватна.“

Стаматов говори и за важната роля на неправителствения сектор, който освен да е критичен, трябва да бъде и проактивен, тъй като е важно промените да се осъществяват стъпка по стъпка.

Интересни факти за спецификите, за постиженията в образованието в своите страни разказаха Валери Дрейк – аташе по образователно сътрудничество към Френското посолство в София и Рита Ванска – програмен мениджър на Education Export Finland.

За важността на партньорството при дигиталното образование говори Любов Костова, директор на Британски съвет – България. Тя спомена и за успешни проекти, осъществявани съвместно с МОН.

Конференцията, на която присъстваха учители, родители и експерти с различен профил, бе организирана от Фондация „Дигиталните деца“. 

Времето